От месец април започва създаването на електронен каталог на фонда на Литературно-художествен музей „Чудомир”, съобщи Добрина Матова, директор на музея. Целият фонд наброява над 25 000 музейни единици – книги, ръкописи, картички, писма, картини на Димитър Чорбаджийски – Чудомир и на неговата съпруга Мара Чорбаджийска.
Началото на тази изключително обемиста и отговорна работа ще бъде поставено със създаването на електронен каталог на книгите в музея. Това са 3000 тома от личната библиотека на Чудомир, които досега не са систематизирани, и 2000 тома от служебната библиотека на музея. Първите два модула на софтуера за създаването на електронния каталог ще бъдат предоставени от „Автоматизирана библиотека” – РС-ТМ” ООД.
Електронният каталог на наследството на Чудомир ще създаде възможност бързо и лесно да намират по дати и години, по съдържание, по имена и други критерии документи, свързани с неговия живот и богато творчество.
В навечерието на рождения ден на Димитър Чорбаджийски – 25 март, фондът на музея се обогати с две нови дарения от негови родственици – Лилия Димитрова и Гергана Подскочиева – Гечева. Лилия Димитрова дари на ЛХМ „Чудомир” архива на своя дядо Георги Чорбаджийски, брат на Чудомир, известен учител и общественик, а Гергана Подскочиева завеща на музея учителското му бюро и семейни вещи от епохата.
И още едно дарение ще направи Лилия Димитрова в дните на самите Чудомирови празници ‘2016. При представянето на своята последна книга тя ще дари на музея небеизвестния дневник на брата на Чудомир – Георги Чорбаджийски, който е една панорама на живота на Казанлък в края на 19 и средата на 20 век.