146 години от освобождението на Казанлък и победата при Шипка-Шейново Тържественото честване на 146-ата годишнина от освобождението на Казанлък и на боевете при Шипка-Шейново ще се състои на 8 и 9 януари 2024 година.

На 8 януари в Девическия манастир "Въведение Богородично" ще бъде отслужена заупокойна молитва в памет на загиналите в Руско-турската освободителна война и ще бъдат поднесени венци и цветя. На 9 януари на ще се състои поклонение и поднасяне на цветя пред Паметника на победата в село Шейново, пред паметника на четника Христо Патрев и Паметника на опълченците от Шипка в град Шипка. Заупокойна молитва ще бъде отслужена в храм "Рождество Христово", където се намира и костницата на загиналите воини и опълченци.

След падането на Стара Загора на 19 юли 1877 г. многолюден бежански поток се отправя към Балкана. Когато минават през Казанлък, част от хората се подслоняват в Девическия манастир в града. А сестрите, заедно с игуменката Екапитолина, се присъединяват към бягащите изплашени хора. Войските на Сюлейман паша, преследващи бегълците, се настаняват в манастирския двор, като преди това избиват приютилите се там близо 340 ранени и болни жени, деца и старци. За това свидетелства паметникът в тяхна памет. Временно църквата е превърната в затвор, в който пленени български и руски войници са оковани, измъчвани и избивани. Всички дарения, пристигнали от Русия и другаде, са плячкосани, а стенописите в олтара и иконите – осквернени, като са избодени очите на образите.
Според кондиката на манастира, при бягството си турците правят опит да опожарят храма. Стенописите са силно опушени и тяхната красота доскоро бе скрита за очите на миряните.

Казанлък е освободен за втори път на 8 януари 1878 година. Част от войската на лявата обходна колона на ген. Святополк-Мирски, под командването на ген. Шнитников, настъпва на 8 януари от Мъглиж към Казанлък. Именно тази част освобождава Казанлък. Тази колона тръгва към Енина и се включва в боевете за Шипка-Шейново.

Бойните действия при Шипка-Шейново започват на 8 януари 1878 г. Частите на генералите Скобелев и Мирски трябва да атакуват едновременно, но тежките зимни условия забавят колоната на ген.Скобелев. На този ден авангардът му успява да проведе само демонстративна атака срещу Шейново. Колоната на ген. Мирски започва превземането на турския лагер. На 9 януари започва решителният бой за овладяване на Шейновския укрепен лагер. Вейсел паша атакува частите на ген. Мирски. В боя се включват Углицкия, Суздалския и Владимирски полкове, както и опълченците от Пета опълченска дружина. Войските на Мирски завладяват с. Шипка и турската армия се оказва обградена. Преодолели всички трудности, руските воини и българските опълченци се сражават до момента, в който принуждават корпуса на Вейсел паша да капитулира. За извоюваната победа руските полкове и българските дружини дават 1016 убити и 3869 ранени бойци.

С цената на огромни усилия, в борба с противниковата част и природните стихии Шипченският отряд на руската армия задържа прохода през страшната зима и извоюва победата при Шипка-Шейново.

Това са едни от важните сражения на Руската армия и Българското опълчение, които откриват пътя за по-нататъшно настъпление към Одрин и Цариград. Казанлък е свободен, а извоюваната победа при Шипка-Шейново е ключова за изхода на Руско-турската освободителна война.