12 вековни дървета от Казанлъшко в националния регистър


200-годишният чимшир може да стане 13-ото официално обявено вековно дърво на територията на община Казанлък

12 са дърветата столетници на територията на община Казанлък, официално обявени в националния Списък на вековните дървета на България. Първата регистрация на вековно дърво е от 1961 година в село Голямо Дряново. Дървото, което е признато за вековно, е Орех. Още един Орех влиза в регистъра на вековните български дървета – то е регистрирано през 1972 година, като е посочено, че се намира в град Шипка пред къщата на Минчо Доксанлиев. Тогава дървото е било на 150 години.

През 1981 година в националната карта на столетните дървесни представители е записан Полският бряст в местността „Кайнарджа” в град Казанлък. Възрастта му е 100 години.

През 1983 година са регистрирани две дървета от Казанлъшко – 100-годишният Зимен дъб в Шипка, в близост до храм-паметника, и 110-годишният Ливански кедър, намиращ се в Казанлък на ул. „Славейков”.

През 1983 година община Казанлък се записва със 7 вековни дървета – всички те са Бук, растат в местността „Синевръщица” край село Енина. Най-младото дърво от тези столетници е точно на 100 години, а най-възрастният представител е на 800 години. Този бук е и най-старото дърво на територията на община Казанлък, съгласно официалния национален списък.

Първата регистрация в този списък е направена през 1940 година и това е Черна мура – дървото, популярно най-вече като Байкушевата мура. Срещу възрастта на този достолепен дървесен представител са отбелязани 1200 години. Байкушевата мура се счита за най-старото дърво у нас и едно от най-старите в света.

Последните регистрации в националния списък са от 2019 година – общо 9 дървета от страната влизат като вековни. На 14 ноември под Номер 2193 е записана 100-годишна Черница от община Тунджа.
200-годишният чимшир, който расте в Казанлък, може да стане 13-ото официално признато вековно дърво на територията на общината.

Представителят на редкия дървесен вид бе номиниран от родолюбивите казанлъчани Стефан Саранеделчев, Димчо Димитров, Румяна Василева и Петър Илчев в националния конкурс „Дърво с корен”. Чимширът успя да събере общо 418 гласа в онлайн-гласуването, които го наредиха на почетното трето място в основната категория „Дърво с корен”. Дървото се класира на второ място със 168 гласа в допълнителната категория „Вековните дървета говорят”. Точно сега е времето дървото да влезе в Списъка на официално обявените за вековни дървета, като регистрацията за това се извършва от съответната Регионална инспекция по околната среда и водите, в случая – в Стара Загора.



Както първи писа сайтът zakazanlak.bg, дървото се намира от северната страна на блока на бул. „23 пехотен Шипченски полк” 17. На това място на 28 февруари 2019 година бе открита паметна плоча на първото лютиерско ателие в Казанлък на Братя Георгиеви по случай 100 години лютиерско изкуство в България. Чимширът някога е бил в двора на ателието. Потомък на първите майстори на струнни музикални инструменти е юристът Стефан Саранеделчев, дългогодишен съдия в Окръжен съд – Стара Загора, и автор на поредица от книги, в които задълбочено изследва и запечатва родовата памет на своята фамилия и на казанлъчани. Благодарение на неговите усилия и на живущите в блока, построен на мястото на ателието на Братя Георгиеви, вековното дърво продължава да живее.

След като двувековният чимшир стана национално известен, напълно в реда на нещата е грижите за него да нараснат както от страна на живеещите в близост хора, така и от страна на Общинска администрация. Ще бъде чудесно дървото да се огради, пространството да се оформи като своеобразен кът и да се постави указателна табела, която да напомня на днешните казанлъчани и на бъдещите поколения за това уникално дърво и за това място, свързано дълбоко с историята и културата на града.