„Златно перо“ връчват на казанлъшия вестник „Искра“

Казанлъшкият вестник „Искра“ ще получи най-високото отличие на Съюза на българските журналисти – „Златно перо“, по случай неговата 95-годишнина, съобщи главният редактор на изданието Данаил Парнаров. Това ще се случи на 1 юни, навръх рождения ден на вестника, и лично се очаква наградата да бъде връчена в Казанлък от председателя на СБЖ Снежана Тодорова. Отличието е поредно признание за вестника и за всички, които са били част от редакционния екип и негови сътрудници през близо вековната му история. Първото „Златно перо“ казанлъшката „Искра“ получава на своя 60-и рожден ден. Тогава главен редактор на вестника също е бил Данаил Парнаров. Той остава в историята на най-стария вестник в България, излизал през всичките години без никакво прекъсване, и като най-дългогодишният главен редактор – цели 3 мандата или общо 18 години на този пост. „Вестник „Искра“ е феномен в българския периодичен печат – казва днес, в навечерието на годишнината журналистът Парнаров. – Ние бяхме едни от пионерите в България, които въведохме компютърната технология, а днес сме едни от първите, които се борим с фалшивите новини.“

По случай знаменателната годишнина екипът на изданието организира Научно-практическа конференция на 1 юни 2019 г. в Исторически музей „Искра“, в която ще вземат участие представители на академичната общност, журналисти, граждани.

Основател и първи редактор на вестник Искра“ е Петър Топузов, който е роден на 20 юни 1966 година в Казанлък. Чрез упорито самообразоване той успява да стане един от най-активните интелектуалци в града. Учудваща е неговата обществена активност. През 1883 г. става представител на ученическата дружина, която по-късно започва да се нарича „ученолюбива”. Тук той държи сказки, играе в театралните представления. През 1890 г. Топузов повдига въпроса за построяването на нова сграда на дружината. Той е и инициаторът за организиране на стопанска изложба в Казанлък. Крупно неговото дело е създаването на музея при читалище „Искра” през 1901 г. През 1902-1903 г. е помощник-кмет Казанлъшката община. През 1922 г. издава написаната от него драма в 5 действия „ Да живее България”. Едно от най – значимите му дела е създаването на вестник „Казанлъшка искра”. Първият брой на вестника излиза на 1 юни 1924 година. Първите 4 броя са напълно самостоятелно дело на Петър Топузов. Той не само съставя вестника, но и лично финансира неговото излизане. Средствата обаче не му достигат и настоятелството на Ученолюбива дружинка „Искра“ решава да поеме редактирането и издаването на вестника.

Максимата, на която основателят на „Искра“ е подчинявал работата си, е: „Пиши истината, пък да става каквото ще!”.

За помощници в списването на вестника Петър Топузов привлича гимназиалните учители Гено Дочев, Стефан Паскалев и Димитър Чорбаджийски – Чудомир. След смъртта на Топузов през 1930 г. делото му продължават Гено Дочев и Чудомир. В продължение на четиринадесет години двамата се редуват да издават по два броя на двуседмичника. Близо четвърт век, до 1948 г., работата на главните редактори е била безплатна – истинска възрожденска дейност.

След Гено Дочев и Чудомир главен редактор става Денчо Баров, който е най-младият на тази длъжност – едва 24-годишен. За кратко време заедно с него главен редактор е и Христо Христов. Следващият, изпълнявал тази длъжност, е Кольо Драков. В продължение на осем години – до края на юни 1959 г., главен редактор е Христо Гинев. След него, от юли 1959 г. до октомври 1972 г., отново главен редактор е Кольо Драков. После тринадесет години вестника ръководи Борис Спасов.

От 15 октомври 1985 г. до 17 юли 1991 г. главен редактор е Данаил Парнаров, започнал 31-годишен. Наследява го Кънчо Стоянов. В зората на демокрацията главен редактор е Йордан Йорданов. През 1998 година за втори път заема поста Данаил Парнаров, а след него са избрани Диана Рамналиева и Кристалина Вълчева, докато щафетата за трети път поема настоящият главен редактор Данаил Парнаров.