Пази мира, но Помни войната
Филми, посветени на историческите събития и военните действия на Българската армия в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война, ще бъдат представени в Казанлък на 16 октомври от 18.00 часа във Военния клуб. Филмите „България влиза в първата световна война“ и „Разгромът на Сърбия“ са първите два епизода от документалната поредица на Военния телевизионен канал "Помни войната". Заглавието на филмовата продукция е перифраза на мотото "Пази мира, но Помни войната". Инициативата е по повод 100 години от края на Първата световна война и преминава под патронажа на министъра на отбраната Красимир Каракачанов.

Общата продължителност на двата епизода е един час. Входът е свободен.

В първия епизод „България влиза в Първата световна война“ се разглеждат последиците за България след сключването на Сан Стефанския, Берлинския и Букурещкия договор като предпоставка за влизане във войната и обстоятелствата около присъединяването на страната към Централните сили.

Вторият филм „Разгромът на Сърбия“ е вълнуващ разказ за блестящите победи на българските офицери и войници срещу сръбската армия през 1915 г. при Ниш, Вардарска Македония, Криволак и на Косово поле.

Продуцент на филмовата поредица е Информационният център на Министерството на отбраната в копродукция с Националния военноисторически музей. Режисьор и сценарист е заместник-директорът на ИЦ на МО Мария Цветкова, консултант е полк. проф. д.н. Димитър Недялков, военен пилот, преподавател във Военна академия "Г.С. Раковски". Оператори са Петър Георгиев, Кирил Бациев и Николай Николов, видеомонтажът и музикалното оформление са на Радослав Недялков, графичният дизайн е на Светлин Александров, диктор е актьорът Пламен Манасиев. В документалната поредица участват историците акад. Георги Марков, проф. д.ист.н. Светлозар Елдъров, доц. д-р Ангел Джонев, военни експерти, сред които вицеадмирал Пламен Манушев, местни жители от селища на Р Македония, наследници на храбри български войници и офицери, загинали за националния идеал - всички българи, обединени под обща държавна стряха.

Филмите идват в Казанлък по инициатива на НПМ „Шипка-Бузлужда”. Преди те да бъдат представени пред публиката, в храм "Успение Богородично" от 17.30 часа ще бъде отслужена панихида за загиналите във войните български офицери и войници.