Мечето Боян и сърничките Юри и Бояна са били част от атракцията на една от най-старите детски градини в Казанлък, отворила врати на 15 април 1950 година. В продължение на 5-6 години животинките, както и други пернати, са били част от специален зоокът, с който са възпитавани тогавашните малчугани в градината. Летописна книга, грижливо пазена от директора на детската градина "Еделвайс", някогашната "Кайнарджа", описва всичко това.

Сред забележителностите на някогашната детска гадина са и опитно поле, интересни видове растителност, клен, кедри и ели, истински самолет, превърнат в закалителна баня на открито за децата, както и басейн на двора за децата и старинна, ръчно изработена чешма от дялан мрамор.
Няколко години след откриването на детската градина, мечето Боян прави циркова кариера, а съдбата на сърничките остава неясна и до днес. В продължение на 65 години обаче различните управи на забавачницата пазят грижливо автентичните, ръчно изработени метални катерушки и люлки в двора.

Детската градина до Манастира, както е известна сред повечето казанлъчани детска градина "Еделвайс", има любопитна история: създадена е с дарени 5 декара овощни и розови градини от една от най-богатите фамилии розотърговци в страната - Шипкови.
Първоначално едноетажната сграда на забавачницата е проектирана по модел на италиански архитект, специално за детска градина от арх. Анчев. Построена е първоначално за 60 деца, с две занимални, две спални, физкултурен салон и сервизни помещения. Открита е официално на 15 април 1950 година. Първата директорка на градината е Цена Гайдарджиева, а първите учители са Казанджиева, Халачева, Парова и Паташева.
Поредица от ремонти напред в годините, са увеличили двойно капацитета на детската градина. Построен е втори етаж, нов кухненски блок, а сградата е газифицирана.


Шейсет и петата си година една от най-старите детски градини в Казанлък се кани да посреща в изцяло нов вид. 160 хиляди лева от бюджета на Община Казанлък се влагат за енергийни мерки и реконструкция в заведението. Официалното откриване на изцяло обновената забавачница ще бъде на 15 септември. Ръководството й планира да отдаде заслуженото на дарителите с поставянето на паметен знак и възстановяване на еко къта. През новата учебна година децата на "Еделвайс" ще участват в две национални кампании - за подпомагане на болни деца и опазване на животните.