Книга за герой от Априлското въстание написа бивш арсеналец

Биографичният очерк "Стоян Пъков - стотник в Априлското въстание" с автор Недялко Димитров Пъков ще бъде представен на 26 август от 18.00 часа в градината на Литературно-художествен музей "Чудомир".

Недялко Пъков е работил като локомотивен машинист и като специалист по поддръжката на машините в цех 130 на Завод 5 в "Арсенал" АД. Днес е пенсионер, но от години се занимава с родолюбиви дела. По негова идея и със съдействието на Инициативен комитет, на който той бе председател, на 1 ноември 2016-а в Казанлък, по случай 140 години от Априлското въстание, бе открита паметната плоча на Стефан Почеков. Той е единственият участник от града на розите във въстанието. Стефан Почеков е бил учител в Казанлък, един от основателите на Ученолюбива дружина „Искра“ и неин председател през 1874 година. Съратник е на Тодор Каблешков и Панайот Волов, покрай приятелството си със сина на баба Гана и съратник на Левски - Петьо Ганин. Почеков загива в битка с турските войски на 11 май 1876 година в село Чифлик, близо до Троян. Бил е само на 26 години.

Прадядото на Недялко – Янко Пъков, и стотникът от Априлското въстание Стоян Пъков са първи братовчеди. Родът е от борбеното и непреклонно Панагюрище. „Като стотник Стоян Пъков се е сражавал 3 дни на Балабановата кория, после на Манево бърдо, а накрая е водил 5 дни кървав бой в Хаджисимеоновата къща в Панагюрище”, разказа преди време спомените за своя героичен родственик авторът на книгата. Според стигналите до него сведения, именно смелостта и героизмът на Стоян Пъков и Рад Клисаря, които са отбранявали Панагюрище от ордите на Хафуз паша, са предотвратили избиването на мирното население, както това се е случило в Батак. Хората успели да излязат от града по време на битката на четниците с турската войска. Самите въстаници успяват да се измъкнат от къщата, преди да бъде унищожена от оръдеен изстрел, и да поемат по билото на Стара планина. Но попадат на засада и в землището на село Веригово, квартал на Хисаря, Стоян Пъков пада убит. С него неразделно е вървяло ловното му куче, което изхлузило елека от тялото на убития си стопанин и извървяло 30 километра обратно до дома му в Панагюрище. Именно по елека неговите близки разбрали за участта на Стоян и така наследниците предават историята на своя родственик от поколение на поколение.