Близо 2000 архивни снимки, показващи живота и визията на Казанлък през 19 и 20 век, е събрал до момента Музеят на фотографията и съвременните визуални изкуства в града на розите.

Инициативата на Музея да се направи албум „Нашиятъ Казанлъкъ” мобилизира хора и институции от близо и далеч, но свързани с града и Розовата долина. Десетки частни лица откликнаха на идеята и прелистиха старите албуми, запечатали отдавна отминало време. Своите архиви отвориха и редица културни институти като Исторически музей „Искра”, Националният политехнически музей и редица други, както и самият Музей на фотографията, който за по-малко от 5 години на своето съществуване натрупа солиден фонд от ценни и уникални фотоси и фотографска техника.

„Събрали сме около 1800-2000 снимки, по-точно пощенски картички, фотографии, оригинали и сканирани, негативи и стъклени плаки– сподели директорът на Музея инж. Стефан Папукчиев. - Предстои сериозен подбор, идентифициране на някои места в Казанлък, на вписване от кого е предоставено изображението, ретуш, съставяне на съпроводителен текст и други дейности, за да подготвим наистина едно уникално издание за нашия град – такъв, какъвто все по-малко хора го помнят.”

Автентичните кадри са запечатали места, които могат и сега да се разпознаят. Но има и доста снимки на несъществуващи вече сгради и градски пространства, които нямат общо с днешния изглед на града. Една от несъществуващите днес емблематични някога сгради е Солак джамия. По думите на инж. Папукчиев, тя била единствената с минарето отляво и единствената сграда в Казанлък, строена от майстор Кольо Фичето.

От Музея на фотографията очакват още интересни фотоси, които да намерят своето място в албума. А той обещава да стане едно наистина безценно издание, събрало по неповторим начин историята на града.