Ще има два отделни избирателни списъка за всеки вид избор, защото са различни избирателните права на гражданите. Това заяви председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Камелия Нейкова по повод изборите на 9 юни за Народно събрание (НС) и за Европейски парламент (ЕП).
Тя подчерта, че за първи път имаме тази комбинация от избори. И двата избора са с кандидатски листи и с преференции за кандидатите във всяка една листа. Различни са и избирателните права на избирателите в изборите за Народно събрание и за членове на Европейския парламент. За европейските избори има изискване за уседналост. Например право да гласуват за тези избори за Европейски парламент имат българските граждани, които имат адресна регистрация по постоянен и настоящ адрес в страната или постоянен адрес в страната и настоящ адрес в друга страна членка на Европейския съюз три месеца преди изборния ден. Това изискване за уседналост важи и за кандидатите за членове на ЕП, но там изискването е шест месеца да имат такава уседналост преди изборите. Тези изисквания ги няма за изборите за народни представители, обясни Нейкова.
Тя добави, че в изборите за членове за ЕП могат да гласуват и граждани на други държави членки на ЕС, които имат статут на постоянно или продължително пребиваващи в страната и имат адрес на пребиваване в страната към 9 март 2024 г.
За това колко ще струват изборите „две в едно“ Нейкова каза, че проектът за план-сметката е около 98 млн. лева, като за ЦИК са 4,4 млн. лева.