Министър-председателят в оставка Кирил Петков е на еднодневно посещение в Гърция, където по покана на своя гръцки колега Кирякос Мицотакис, участва в официалната церемония по повод приключването на строителството на Междусистемната газова връзка Гърция-България (IGB). Събитието се състоя в Комотини, където заедно с премиерите на България и Гърция, бе също и министърът на енергетиката на Азербайджан Парвиз Шахбазов. Интерконекторът е от голямо значение не само за развитието на регионите ни, но и за енергийната независимост и сигурност на България. Газовата връзка Гърция-България ще свърже газопреносните мрежи на двете съседни държави, осигурявайки достъп на България до Южния газов коридор и до редица нови източници на природен газ.
„Днешният ден ще остане в историята на отношенията ни с Гърция и символ на стремежа ни към политическа, икономическа и енергийна независимост. Стартирането на интерконектора между България и Гърция е паметно събитие и изпитвам гордост, че оглавявах правителство, което успя за 6 месеца да завърши този проект, за който се говореше от години“, коментира Петков.
Интерконекторът е смятан за основно трасе за внос на азербайджански газ, но също така и на доставки с кораби на втечнен газ от САЩ или от страните от Персийския залив. Капацитетът му може да се увеличи до 5 млрд. куб. м, т. е. съоръжението да има регионално значение с транзитни доставки основно до Румъния, но и за Северна Македония.
Към началото на юли основните строителни дейности са завършени. Линейната част е изпълнена изцяло - всички тръби са заварени, положени, зарити и хидротествани. Преминалите хидравлични изпитания гарантират, че съоръжението има необходимата якост, отговаря на всички стандарти за бранша и е качествено изградено. Въвеждането в търговска експлоатация ще стане възможно след приключване на задължителните административни процедури. Дотогава България ще получава в пълен обем договорените количества азерски газ на временната точка на доставка - Неа Месемврия.