Учредители отбелязаха 30 години СДС - Казанлък

Част от първите учредители на Съюза на демократичните сили в Казанлък отбелязаха 30 години от сформиране на структурата на партията в Казанлък. На 25 февруари 1990 година, два и половина месеца след създаване на Съюза на национално ниво, в града на розите се събират представители на няколко партии, които учредяват СДС-Казанлък. Това са Клуб за гласност и демокрация с председател Ненко Георгиев, който е и първият председател на казанлъшката структура, Константин Пътников, председател на БЗНС „Никола Петков”, Христо Генчев, председател на Българската социалдемократическа партия, Йордан Маринов от Демократическата партия, Стефан Бакърджиев, представляващ Радикалдемократическата партия в града, Дончо Дончев от „Екогласност”, Любен Григоров, председател на КТ „Подкрепа”.

По това време кмет на община Казанлък е инж. Любомир Дянков. 8 месеца след учредяването на СДС в града на розите, на 24 октомври 1990 година със заповед на Министерски съвет е назначен Временен изпълнителен комитет на ОбНС-Казанлък с квоти от всички политически партии. Той има за задача да подготви изборите за народни представители през 1991 година. След инж. Дянков, за председател на Временния изпълнителен комитет е назначен Атанас Койчев. На първите демократични избори за местна власт у нас, проведени след 10 ноември 1989 година, в община Казанлък кметското място печели кандидатът на СДС Бончо Сарафов.

От представляващите партиите първоучредителки на СДС – Казанлък, покойници са Константин Пътников, Христо Генчев и Любен Григоров, чиято памет бе почетена от събралите се ветерани на синята идея в Казанлък. Гост на скромното тържество бе председателят на СДС и областен лидер Николай Александров.