Румен Радев полага клетва за втория си мандат като президент
На 19 януари 2022 г. президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова полагат клетва за втория си мандат пред Народното събрание. Те спечелиха балотажа на президентските избори, който се проведе на 21 ноември 2021 г. Официалното им встъпване в длъжност ще се състои на 22 януари на тържествена церемония пред паметника на Незнайния воин в София.

На церемонията днес са поканени министър-председателят Кирил Петков, членовете на Министерския съвет и на Конституционния съд, представители на дипломатическия корпус, на регистрираните в България вероизповедания, на държавни институции, предишни президенти на Република България и председатели на Народното събрание.

Преди полагането на клетвата ще бъде прочетено решението на ЦИК, с което са обявени за избрани за президент и вицепрезидент на България.

След церемонията в Народното събрание, Негово Светейшество българският Патриарх Неофит ще посрещне в Патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски" положилите клетва президент и вицепрезидент на България, ще отслужи тържествен молебен и за втори път ще благослови президента за успешен мандат като държавен глава.

Първият президент на Република България е докторът по философия Желю Желев. Той печели президентските избори от 1992 г. с пряк вот, съгласно разпоредбите на новата конституция. Негов вицепрезидент е поетесата Блага Димитрова.

Вторите избори за президент, проведени през 1996 г. са спечелени от Петър Стоянов. Той встъпва в длъжност на 22 януари 1997 г., като негов вицепрезидент е Тодор Кавалджиев. През 2001 г. Петър Стоянов се кандидатира за втори мандат, но губи на втория тур от Георги Първанов.

Изборите са проведени през ноември 2001 г. Така за трети президент на България е избран Георги Първанов, а за негов вицепрезидент – Ангел Марин. Те встъпват в длъжност на 22 януари следващата година. Двойката е преизбрана през 2006 г.

След изтичането на втория им мандат, на втория тур на изборите през 2011 г. за президент е избран Росен Плевнелиев, а за негов вицепрезидент – Маргарита Попова. Те полагат клетва на 19 януари 2012 г. и встъпват в длъжност на 22 януари 2012 г.

На изборите през 2016 г. за президент е избран генералът от запаса Румен Радев, а за негов вицепрезидент – евродепутатката Илияна Йотова. Те полагат клетва на 19 януари 2017 г. и встъпват официално в длъжност на 22 януари 2017 г. Преизбрани са за втори мандат след спечелен балотаж на президентския вот срещу двойката проф. Анастас Герджиков - Невяна Митева, през 2021 г.