Представяме в Берлин българските етерични масла, на първо място сме по производство на лавандула
Българските етерични са хит на международното изложение “Зелена седмица Берлин ’2025”, съобщава на официалния си сайт Министерството на земеделието и храните на България.
България е световно известна с етеричните си масла и най-вече розовото масло, като сме на първо място по производство на лавандула, каза пред медиите в Берлин ресорният заместник-министър д-р Лозана Василева. Тя изтъкна, че има ръст на производителите, които участват в изложението и представят широка гама български традиционни продукти. По думите й, миналата година те са били 11, тази година са 14.

Изложението предоставя възможност на българските производители да представят своите стоки на хиляди посетители от 60 страни, създавайки контакти и възможности за международно разширяване на пазара. България участва за 34-ти път в това престижно събитие, което събира водещи производители от цял свят в областта на хранително-вкусовата промишленост. Страната ни тази година представя български производители, които предлагат на посетителите от цял свят разнообразие от консервирани плодове и зеленчуци, мед и пчелни продукти, кисело мляко, биволско сирене, кашкавал, суджук, рибни продукти, ядки, вина, биологични напитки и други. Презентацията е в сътрудничество с водещи български асоциации и съюзи на производители в сектора на земеделието и хранително-вкусовата промишленост.

Във връзка с огнищата на шап в Германия, които според ветеринарните власти, вече са две, мерките в България също са затегнати, каза от своя страна заместник–министър доц. д-р Деян Стратев и допълни, че “на изложението в Берлин тази година няма селскостопански животни”.

В рамките на днешния ден, зам.-министър Василева ще се включи в Глобалния форум за земеделие и храни. По време на посещението в Берлин е предвидено тя да участва и в седемнадесетата “Среща на върха на земеделските министри „GFFA 2025“, където министрите от над 60 държави ще дискутират теми, свързани с устойчиво производство на биомаса, ползите за устойчива биоикономика в селското стопанство и кризите в земеделието.