От днес България въвежда задължителен PCR тест за влизане в страната. Изискването ще е в сила поне до края на април.
Всички пристигащи в страната трябва да представят документ, с който да удостоверят, че не са заразени с коронавирус.

Изследването трябва да е направено до 72 часа преди влизането в страната.

Изключение ще се прави само за транзитно преминаващите, за шофьорите на автобуси и камиони, както и за екипажите на кораби и самолети.

Хората, които нямат отрицателен PCR тест, ще трябва да останат под 10-дневна карантина.

"Що се касае за влизането на български граждани, които са излезли от страната и предстои да влязат обратно, тези хора ще бъдат поставени под карантина или ще им бъде извършена антигенен тест на влизане, или в рамките на 24 часа ще се извърши PCR тест и съответно при отрицателен резултат, карантината ще се вдигне", заяви здравният министър Костадин Ангелов.
Редът и условията за влизане, транзитно преминаване и престой в България се извършват съгласно заповедта на здравния министър от 26-и януари тази година за срока на удължаване на извънредната епидемична обстановка до 30-ти април.
Започва записването на желаещи да се ваксинират срещу COVID-19
Стартира записването на желаещи за ваксинация. Всички, които желаят да бъдат ваксинирани, трябва да заявят желанието си пред личните си лекари. Това съобщиха от Пресцентъра на Българския лекарски съюз.
Записването, за безплатното и доброволно имунизиране срещу COVID-19, може да бъде осъществено по телефона или при лично посещение при ОПЛ. Списъците ще бъдат непрекъснато допълвани с актуална информация.
Така ОПЛ (общопрактикуващите лекари) ще разполагат с информация, за да могат максимално адекватно и своевременно да информират и имунизират желаещите, когато ваксините бъдат доставени.
Очакванията са до края на февруари да се започне четвъртата фаза от Националния ваксинационен план, която е част от масовата ваксинация.
Държавата ще заплаща по 10 лева за всяка доза от двустепенните ваксини срещу COVID-19, които ще бъдат поставяни. Финансовите параметри бяха договорени в края на миналата година.
Парите ще се изплащат на личните лекари, работещите в Диагностично-консултативните центрове, лекарите в лечебните заведения, лекарите в изнесените и мобилните ваксинационни центрове, медиците в Регионалните здравни инспекции. Заплащането ще става след вписването на ваксинацията в електронен регистър.