"Политическото назначение на заместник-кмет от ДПС в Казанлък не може да бъде оправдано с експертни аргументи. Ако колегите ни, които управляват общината, приемат политиката като поле за политически необосновано сътрудничество, ние сме на различно мнение. "
Това се казва в разпространена официално до медиите Позиция на Общинския комитет на ВМРО-БНД в Старозагорско.
Позицията идва три дни, след като в началото на седмицата в Общината Казанлък бе назначен четвърти заместник-кмет, от квотата на ДПС.

От ВМРО определят този акт като неприемлив.

В документа се казва също, че "Общинският комитет на ВМРО в Казанлък намира случващото се за подмяна на вота на съгражданите ни. Схемите, по които ДПС умножава своето присъствие на политическата карта на Казанлък, региона и страната като цяло, са схеми за зависимост.
Въпросът за недопускането на представители на ДПС до управлението на национално и местно ниво е принципен за ВМРО и засяга самата идея на Организацията за правене на политика ", се казва още в политическия документ.

Войводите уточняват още, че това е и причината да отклонят всякакви предложения за следиизборни взаимодействия и техният представител в Общинския съвет остава да работи самостоятелно.
По-късно от ДПС отговориха на Позицията на ВМРО-БНД.
В специална декларация от Движението за парва и свободи в област Стара Загора се казва, че : „ВМРО за ПОРЕДЕН път се ЗАИГРАВА с ЕТНИЧЕСКАТА карта с цел да се поддържа разделението между българските граждани и да печели популярност на гърба на това разделение. Ксенофобията и псевдонационализмът целят да нанесат сериозен удар върху репутацията на Община Казанлък .Насаждането на ВНУШЕНИЯ, че ДПС умножава своето присъствие на политическата карта на Казанлък, региона и страната като цяло, ПРОТИВОПОСТАВЯ различни групи в обществото.То е опасно и не бива да се толерира."