В Старозагорска област няма селектирано огнище на коронавирус, съобщи днес Областният медицински съвет

Със Заповед на здравния министър Кирил Ананиев от днес, от 10 до 15 юли 2020 година у нас се въвеждат временни противоепидемични мерки.

Не се разрешават посещенията на закрито в дискотеки, пиано-барове, нощни барове, нощни клубове и други подобни нощни заведения за развлечения. Посещенията в тези обекти на открито се допускат при заетост до 50 % от общия капацитет на заведенията и при спазване на въведените противоепидемични мерки.

Не се разрешават групови празненства с присъствие над 30 души на открито и на закрито като сватби, балове, кръщенета и други.

Здравният министър разпорежда още всички колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер, за всички възрастови групи, на открито и на закрито, да се провеждат без публика.

Преустановяват се присъствените учебни занятия в центровете за подкрепа на личностното развитие и специализираните обслужващи звена от системата на предучилищното и училищното възпитание, както и във висшите учебни заведения.

Културни мероприятия – театри, кина, концерти, могат да се провеждат при заетост на местата до 50% от общия им капаците на закрито и открито и спазване на физическа дистанция от 1.5 метра. Същото се отнася и за конгреси, конференции, семинари, изложения и други.

Забраняват се свижданията и посещенията на външни лица в лечебни заведения за болнична помощ и специализираните институции за социални услуги.

Според информация от РЗИ-Стара Загора, на 8 юли са регистрирани 10 нови случая на коронавирус в Старозагорска област. Няма съобщение за такива на територията на община Казанлък.

От началото на епидемията към 00 часа на 9 юли 2020 г. заболелите от COVID-19 в Старозагорска област са 162, като през последната седмица броят им плавно се увеличава.

През последните дни се наблюдава дифузно разпространение на инфекцията, с леко протичане.

По данни от националната информационна система за COVID-19, в област Стара Загора лицата под карантина са 861, а лицата с изтекла карантина – 7193. Всички положителни и контактни на положителни от първи ред са карантинирани.

Областният управител Гергана Микова свика на 10 юли заседание на Областния медицински съвет във връзка с новата заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев.

По думите на директора на УМБАЛ „Проф. д-р Ст. Киркович“ проф. Йовчо Йовчев, към момента в Инфекциозната клиника на болницата са настанени за лечение 16 пациенти с кронавирус. Трима от тях са в интензивно отделение и са на интубация. И тримата са със съпътстващи заболявания. Средната възраст на пациентите с коронавирус в старозагорската клиника е 62 години и половина. За болните има осигурени лекарства. Персоналът на здравното заведение също е оборудван с необходимите предпазни средства. Очаква се след приключване на лятната сесия осем студенти по медицина да заработят като доброволци в Инфекциозна клиника. В момента в клиниката работят 10 медицински сестри и 9 лекари, като при необходимост още три сестри са готови да се присъединят.

В областта няма селектирано огнище на коронавирус. Случаите са пръснати, като преобладаващият брой на заболели и носители на вируса е от селата. По-голямата част от новорегистрираните, дали положителни проби при PCR тест, са само носители на вируса, но нямат клинични изяви на заболяването.