Националният план за ваксиниране бе представен на работно съвещание при премиера Борисов, който предстои да бъде одобрен на заседание на МС утре.
Здравният министър проф. Ангелов е информирал, че продължава работата по логистиката с осигуряване на хладилници за складиране на първите доставки, изискващи съхранение при ниски температури. Той е добавил още, че планът за имунизация срещу коронавируса е създаден на базата на опита на държави като Германия и съобразен с международни инструкции на СЗО.
Определени са групите, които първи ще получат ваксина – лекари, сестри, санитари, служители на МВР, които са на първа линия, хората над 70-годишна възраст.
Бе уточнено още веднъж, че ваксинирането ще бъде доброволно и напълно безплатно за гражданите.
„Всички държави членки заедно инвестирахме в създаването на седем ваксини, които ще дойдат по различно време и всяка от тях си има своята уникалност. Българските граждани ще бъдат информирани и сами ще направят своя избор за предпочитана ваксина. В момента се обсъжда на експертно ниво България да участва и в поръчката и доставката на осма ваксина, която ще бъде на пазар в края на 2021 г.“ –е пояснил премиерът.
С цел гарантиране на добра организация, стана ясно о съвещанието, че страната ще бъде разделена на 7 региона, с ясно определени логистични връзки между РЗИ. Ще се организират мобилни екипи, които ще достигат до местата, където е необходимо да бъдат имунизирани голяма група граждани.
На съвещанието Бойко Борисов е изискал да продължи доставката на необходимите предпазни средства и спасителни медикаменти, включително и ремдесивир и е уточнил, че вчера е направена доставка от над 300 000 дози нискомолекулярен хепарин, гарантиращ успешната терапия на заболелите от коронавирус.


Пресцентър на МС