„Ще повдигна дебата за признаването на дипломите в средното и във висшето образование в Европа по единен стандарт. Как, по какви правила и при какви условия това може да става. Ще направя предложение за изграждане на единен критерий за признаване на дипломите в страните от ЕС“, заяви евродепутатът Андрей Новаков по време на конференция, организирана от БТА в Стара Загора.

Темата на конференцията бе "Български гласове за Европа: за по-добро образование", която е третата поред, организирана у нас от информационната агенция, в рамките на инициативата"Български гласове за Европа", изпълнявана с подкрепата на Европейския парламент.

В дискусията, чийто модератор бе генералният директор на БТА Кирил Вълчев, участваха още историкът и преподавател проф. Петър Стоянович, политологът и изпълнителен директор на „Галъп интернешънъл“ Първан Симеонов, ректорът на Тракийския университет доц. Добри Ярков, заместник-кметът на община Стара Загора Милена Желева, както и трима представители на Казанлък – д-р Пламен Петров, директор на Художествената галерия, Мариана Демирева, директор на ПГ „Иван Хадсжиенов“, и Юлия Младенова, главен редактор на в. „Трибуна Арсенал“. В дискусията се включиха директори и преподаватели в училища и университети, ученици, студенти. Дискусията имаше за цел да се чуят българските гласове с конкретни предложения в сферата на образованието в контекста на Обединена Европа. Кое е по-важно - изграждането на тесни специалисти или създаването на енциклопедични личности, необходима ли е и до каква степен общоевропейска политика в образованието, как се реализира дуалното обучение в България и др. Относно дуалното обучение бе отбелязано, че доайен е Механотехникумът в Казанлък, а „Арсенал“ е важен и неизменен партньор на професионалната гимназия от самото начало на въвеждането му през 2015 г. и до днес.

Проф. Петър Стоянович изрази мнение, че Европа не е единна и единственият ни общ корен е християнството. По думите му, Източна и Западна Европа са напълно различни и дискутирайки темата, трябва да си зададем два въпроса: „Знаем ли общия си корен и за къде готвим специалисти?“. Според Първан Симеонов „трябва да търсим общоевропейски стандарти по отношение на технологии и иновации в сферата на техническото образование, но трудно ще търсим общи програми в духовната сфера“. Той приветства предложението на д-р Пламен Петров за повече място за изкуство в образователната система и по-тясна връзка между училището и музеите, както и музейните институции да се адаптират към нуждите на образованието. Първан Симеонов подчерта още, че „малко повече дисциплина в училище няма да е излишна“. Според него, дискусията повдигна по естествен начин и въпроса доколко образованието да е дисциплиниращо и възпитаващо и доколко - либерално и творческо.