Два метра и половина "чаршаф" ще премятат в СИК  на изборите
Два метра и петдесет сантиметра ще е протоколът, който всяка една от 88 Секционни избирателни комисии в община Казанлък, ще попълва за общинските съветници, в деня на местните избори, недяля 25 октомври. Този размер се равнява на 12 листа, формат А4, съобщи Ваня Иванова, секретар на общинската администрация в Община Казанлък.

66 410 са избирателите с право на глас за местните избори и 69 506 тези, с право на вот в нацоиналното допитване за електронното гласуване. Разликата в цифрите за гласоподавателите при двата вида вот е вследствие различните срокове, които се вземат предвид за формиране на избирателните списъци, уточни Ваня Иванова. Тези от избирателите, които към 24 април са били с друг постоянен адрес, а в момента имат нов, за местните избори ще трябва да гласуват на старото си място, тъй като важи правилото за 6 месечна уседналост, допълни тя. За гласуването в референдума,, отправната дата за постоянния адрес е към 10-ти август-датата на насрочването му. Така гражданите, сменили своите постоянни адреси след 24 април тази година, ще са в два различни избирателни списъка. Те ще могат да гласуват на старото си място за местния вот, а по новия адрес на новото място- за националния референдум.

За първи път във всичките 19 населени места на община Казалък ще се избира кмет, а не като бе досега – в 16 от тях, а в останалиет 3- кметски наместници. Свои кметове вече ще избират и в селата Средногорово, Горно Изворово и Голямо Дряново.
692- ма младежи в община Казанлък, към деня на изборите придобиват избирателни права и ще могат да ги упражнят. Във вота ще участват и двама навършили 100 години жители на общината. От 88- те изборни секции за гласуване, едната е подвижна и в нея ще гласуват 35 човека с различни двигателни затруднения. В деня на вота Общината в Казанлък осигурява и дежурен телефон за заявка за безплатен транспорт до изборната секция за гласуване за хора трудно подвижни или без придружител.
Телефоните за заявки за тази цел са: 0431/ 54113 и 0431/ 98245.

С 4 бюлетини ще гласуват избирателите в населените места от общината. Те ще избират общински кмет, кмет на населеното място, общински съветници и ще подават вота за националния референдум. Въпросът за националиния референдум е : „Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при провеждане на изборите и референдумите? Отговорът на него е с „Да“ или „Не“.
Три ще са бюлетините за избирателите в Казанлък. В другите два града от общината –Крън и Шипка също ще се гласува с по 4 бюлетини.
В общинската администрация вече са получени бюлетините за националния референдум, очакват се и тези за местните избори. Количеството им е почти идентично – около 70 хиляди броя за всеки един от вотовете.
Между 7 и 9 членни са секционните избирателни комисии по места, които ще наблюдават и провеждат изборите в неделя.
Изборният ден ще започне в 6 часа и ще приключи в 19 часа, ако ЦИК не вземе и друго решение за удължаване на времето за гласуване. Важно подробност е, че в нощта срещу 25-ти октомври се връщаме към астрономическото време и стрелките на часовниците трябва да се преместят с 1 час назад,. Това означава, че не би следвало да има успали се членове на СИК, но е възможно подранили гласоподаватели с час напред.
С кметска заповед в е деня на вота ще бъде забранена продажбата на алкохол. Сватби и кръщавки на 25 ти октомври в Казанлъшко няма.
22 са листите с кандидати за общински съветници, 77 са кандидатите за кметове на населени места и 10 за кмет на община Казанлък.
Към момента нито една социологическа агенция не е заявила желание за провеждане на паралелно преброяване на територията на Община Казанлък.