Димитрина Дончева няма конкуренция като кандидат за кмет на Енина - срещу нея не се осмели да излезе нито един кандидат, издигнат от политическа сила. Тя е независим кандидат, издигнат от Инициативен комитет и подкрепен от друга разграничаваща се от партиите формация – Алтернативата на гражданите – Казанлък.

Този феномен се среща и на други места в общините и страната, но рядко за кмет, който е управлявал само един мандат. Димитрина е начело на кметство Енина едва от 4 години, но за това време успя да накара енинци да се обединят и да работят заедно за селото си. За да се постигне това е необходимо да имаш хъс, упоритост и любов към Енина, а Димитрина има по много и от трите.

От общинския бюджет за последните 4 години на Енина се падат малко под 1,5 млн. лв., като в тези средства са включени и заплатите на служителите, и сметоизвозването, и всички покрити от Община Казанлък инвестиции в инфраструктура през този период. Както за повечето малки населени места в България средствата са крайно недостатъчни. Повечето кметове се оправдават с липсата на пари, но за Димитрина Дончева това не е вариант.

Затова тя прави друго – събира хората, говори с тях, предлага им със собствени усилия и средства да започнат да обновяват селото си. Енина е голямо село с много млади хора и деца, в него живеят и много хора, развиващи собствен бизнес в община Казанлък. Така Енина става село, в което тревата на централните улици и център се коси 3 пъти в месеца, гробищният парк се почиства 5-6 пъти годишно, нерегламентираните сметища се почистват 3 пъти в годината, има по-хубава и ярка коледна украса от големите градове в страната, а големите празници се празнуват по два дни. Всичко това се случва, благодарение на енергията на Димитрина и нейния екип и финансовата и логистична помощ на местни жители.

„Изборите са много важни за Енина“, твърди Димитрина Дончева. Въпреки, че тя реално няма конкуренция в предизборната надпревара в селото, не е без значение колко от неговите жители ще гласуват за нея. „Колкото по-голяма подкрепа стои зад един кмет на населено място, толкова неговият авторитет пред институциите е по-голям, и думите и действията му тежат повече. В диалога с общинската власт моята позиция ще зависи от подкрепата, която ще получа на изборите на 29 октомври“, казва Димитрина.

Предстоящите местни избори определят и състава на Общинския съвет – най-важният орган в управлението на община Казанлък. „В Съвета трябва да влязат повече експерти, честни и открити хора, които могат да водят диалог и да вземат прагматични решения“, категорична е Димитрина.

Отчетът на Димитрина Дончева за свършеното в Енина за последните 4 години може само с кратки факти да запълни няколко страници, а това е респектиращо.

В началото на мандата на Димитрина Дончева, тя решава да сигнализира институциите за изключително лошото състояние на здравната служба в селото – санитарните възли не работят, от стените падат парчета мазилка, през прозорците вият виелици. За нейна изненада вместо помощ и съдействие, тя получава в отговор предписание в кратък срок да бъдат изцяло ремонтирани поне санитарните възли. Кметство Енина няма такъв бюджет, но от безизходицата я избавя групата общински съветници на Алтернативата на гражданите – Казанлък и създателят на тази група Николай Ибушев. Изключително бързо санитарните възли са изцяло ремонтирани, а здравната служба получава и нов покрив, нова дограма, вътрешен и външен ремонт, както и градинка с тревна площ и напоителна система. Отново от Алтернативата на гражданите се наемат да ремонтират емблематичната Часовникова кула на Енина и да накарат спрелите от години стрелки на часовниците да заработят. Както е известно общинските съветници от местната формация работят безвъзмездно в Общинския съвет и даряват средствата си от заплати за различни обекти и инициативи в населените места от общината.
Друг известен жител на Енина – Георги Попов – дарява коледна украса на часовниковата кула през 2019 г., а през 2022 г. с негова помощ в Енина е изграден и красив фонтан.

Следва друг проблем за енинци – в селото няма банкомат и те трябва да отидат до Казанлък, ако искат да изтеглят пари. Тук отново се намесват Николай Ибушев и Алтернативата на гражданите и за кратко време в селото е осигурен банкомат. Най-голямата изненада за жителите на Енина е на Коледа през пандемичната 2020 г., когато в селото грейва невероятна коледна украса с хиляди светлини, отново дарение от Алтернативата на гражданите.

Общинските съветници от непартийната формация имат дан и за отбелязването на големите празници в селото, особена за Петковден. Те осигуряват финансова и логистична подкрепа за тържествата. През тази година на Петковден литийното шествие и водосветът за празника на селото се водеха от Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан, благодарение на поканата към него от Николай Ибушев, който е един от най-големите дарители на Старозагорската митрополия.

През тази година в Енина завършва ремонта на второ читалище, който отново се осъществява благодарение на Алтернативата на гражданите и Николай Ибушев. Лично той има дан и за доброто ежемесечно поддържане на тревните площи в цялото село, осигурявайки допълнителни средства за косенето.


Ремонтите на обществените сгради в Енина не се ограничават само с вече изброените. През миналата година още един жител на Енина – Георги Пеев, осигурява саниране и цялостно боядисване на сградата на Кметството. Основен ремонт е направен и на пенсионерски клуб ,,Любородие" със средства от общинския бюджет, мебели, осигурени от Веселин Дончев и с труда на доброволци от селото. Николай Ибушев и семейство Ваня и Минчо Петкови осигуряват екскурзии на членовете на пенсионерския клуб. С общи усилия младите жители на Енина изграждат и Горичката на децата, а благодарение на Марина Начева в селото има и няколко нови детски съоръжения. Много жители на Енина помагат финансово и логистично за множеството празници и чествания там.

И още един факт, на който много български села могат да завидят – в Енина има монтирани 62 камери за видеонаблюдение, осигурени от местни бизнесмени.
Трудно могат да се изброят множеството дарители и жестове, които Енина е получавала през тези 4 години, но разбира се има и много нерешени проблеми.
Основните са в скъпоструващите ремонти на улична инфраструктура и липсата на канализация. В последните 4 години по инвестиционната програма на Община Казанлък са асфалтирани изцяло ул. „Захари Княжески“ и частично ул.,,Пролет", а 800-метровата ул. „Потока“ чака вече трета година да бъдат асфалтирани последните 200 м. от нея. Има и няколко заравнени и насипани улици в селото, а улицата, водеща към училището, детската градина и яслите, ул.,,Роза" и ул ,,Кольо Увалиев" се нуждаят от спешен ремонт.

Още преди години за Енина има изготвен проект за цялостна подмяна на ВиК мрежата, поради липса на средства обаче проектът не е изпълнен. През 2020 година Димитрина Дончева решава отново да поеме нещата в свои ръце и прави и невъзможното със съдействието на приятели и съмишленици да осъвремени проекта. С нейното настояване и подкрепа от известни енинци проектът е внесен в МРРБ през август тази година. Така че пред жителите на Енина Димитрина Дончева може смело да обещае, че през следващия ѝ мандат ще се бори за финансирането и осъществяването му.

За Димитрина Дончева за кмет на Енина гласувайте с номер 75
Алтернативата на гражданите – Казанлък можете да подкрепите с номер 69 за общински съветници


* Местни избори '2023. Платена публикация. Купуването и продаването на гласове е престъпление.