БСП-Казанлък пита живеете ли спокойно и сигурно?


Общинската организация на БСП в Казанлък започва анкета сред жителите на общината, в която основният въпрос е: ”Живеете ли спокойно и сигурно?”. Анкетата включва общо 12 въпроса, сред които „Ставали ли сте обект на заплаха или посегателство от страна на малцинствени групи?”, „Засегнати ли сте от кражба или увреждане на имущество, извършени от представители на ромската общност?”, „Доволен ли сте от мерките за защита на реда и сигурността?”, „Изпитвате ли страх, когато се придвижвате в ж.к. „Изток”?” и още подобни. Питането сред гражданите е провокирано от ромското сбиване на 17 септември на централния площад „Севтополис” в Казанлъ. То цели гражданите да си кажат какво искат от управляващите за осигуряване на ред, сигурност и спокойствие. Това заявиха днес от Общинската организация на БСП-Казанлък, обявено на специална пресконференция, дадена от председателя на структурата Румяна Друмева заедно с общинските съветници Пламен Караджов и Теодора Иванова, които са членове и на Изпълнителното бюро, и Моника Динева.

БСП-Казанлък разпространи и своя Позиция по инцидента с ромското сбиване на центъра на Казанлък. Социалистите отхвърлиха обвиненията, че са се възползвали като партия от ситуацията. Те са се срещнали с протестиращите граждани на 18 септември в качеството си на общински съветници. Искането им към председателя на ОбС-Казанлък Николай Златанов е да инициира извънредна среща с участието на широк кръг институции като Отдела за закрила на детето, Комисията за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, представители на полицията, Детска педагогическа стая и други институции за решаване на наболелите въпроси, свързани с ромската общност. „Но протегнатата от наша страна ръка на партньори с цел превенция на подобни инциденти не беше приета от управляващите, което поведение и на кмета на общината, и на председателя на Общинския съвет, е укоримо”, каза Румяна Друмева.

Днес вече БСП в града на розите излиза с позиция по случая като партия. "Като политическа сила не можем да останем равнодушна към една такава ситуация, към равнодушието на управляващите, още повече, че след публикуване на видеото със случката, в офиса на организацията са постъпили 27 сигнала за проблеми в Казанлък и селата с представители на ромския етнос", подчертаха от общинската структура на столетницата.

„Ако днес говорите, че в Казанлък няма етническо напрежение и отказвате да се предприемат спешни мерки, дали утре ще е пак така? Тогава как ще ни отговорите? Размяната на взаимни обвинения няма да върне спокойствието в община Казанлък”, се казва в позицията. В документа БСП се обръща към председателя на Общинския съвет с въпрос: „Нима забравихте, че сте ”пръв сред равни”?” От казанлъшкото БСП призовават председателя, че ако няма доказателства, че ”медии и опозиция са се продали за няколко сребърника и не ги оповести публично, то да си подаде оставката”.

Според Пламен Караджов, искането на оставката обаче не трябва да измества основния въпрос – как да се осигури реда, сигурността и спокойствието на гражданите в Казанлък. Теодора Иванова подчерта, че те не са се отказали от идеята за извънредна сесия на ОбС с участието на много институции, имащи отношение към проблема, така че да се предприемат още повече мерки в тази посока.