Злато и сребро за най-малките казанлъшки шахматисти

Симеон Дичев и Калина Шипкова - новите надежди на казанлъшкия шахмат

Макар и да има още две седмици до Коледа, Добрият старец вече възнагради таланта, труда и усилията на най-малките казанлъшки шахматисти и на техния треньор Петранка Драганова. Поредният шахматен турнир за деца, проведен вчера в Димитровград, отново бе белязан от силното представяне на децата от ШК „Казанлък 21”.

Най-успешният състезател на казанлъшкия клуб – 8-годишният Симеон Дичев, отново бе на висота. Той раздели 1-то място с представител на Македония със спечелени 6 от 7 точки, но компютърът отреди за нашето момче второ място по допълнителни показатели. Сребърният медал за Симеон е напълно заслужен, макар че на практика отличието му е със златен блясък. Младата надежда на казанлъшкия шахмат тренира при Петранка Драганова от 5-годишен. В третата година от усилената им съвместна работа състезател и треньор могат да се поздравят с общо 7 извоювани медала от Симеон. Два от тях са златни, 4 сребърни и 1 бронзов. В колекцията си малкият състезател вече има общо 9 медала, а едва на 8 години. Момчето учи във втори клас в училището в Овощник и пътува до Казанлък, за да тренира любимия си спорт. „Симеон е истински боец и той упорито върви напред и нагоре”, казва за него легендата в казанлъшкия шахмат Петранка Драганова.

В тази група са още Тодор Пеев и Божидар Петков. И двамата малки шахматисти се представиха много добре на турнира в Димитровград. Тодор е спечелил 4 точки, а Божидар – 3. Резултатите им показват, че и двамата се развиват много добре и уверено вървят напред.

Изненадата в казанлъшкия отбор на Детския турнир на 10 декември бе малката Калина Шипкова, която все още е в детската градина, но показва завиден талант и състезателен хъс. Тя спечели златния медал в групата на момичетата до 6-годишна възраст. Калина е от детска градина „Здравец” в Казанлък.

Петранка Драганова тренира 12 деца на възраст от 6 до 14 години в Шахматен клуб „Казанлък 21”. Това са малките шахматисти, които се състезават и печелят награди за град Казанлък. Основно се работи в почивните дни, тъй като през седмицата децата и учениците посещават детски градини и училища и нямат много свободно време. Отделно от тях към ОДК „Свети Иван Рилски” известната ни шахматистка работи с 60 деца, разпределени в 5 групи. Те са основно от основните училища „Георги Кирков” и „Чудомир” и детските градини „Здравец” и „Юрий Гагарин”.

„ШК „Казанлък 21” има нови попълнения и се иска здрава работа, за да продължат успешните шахматни традиции на нашия град – сподели треньорът и ръководител на клуба Петранка Драганова. – В залата на клуба тренираме основно в събота и неделя, поради заетост на децата през останалите дни, но имаме проблем с отоплението. Надявам се да не се наложи да прекъснем заниманията през зимата по тази причина.” Драганова търси варианти за решаване на този проблем, но истината е, че за „играта на мозъка” трудно се намират спонсори, които да подпомагат състезателите и работата в клуба. Иначе, играещата при ветераните треньорка усилено мисли за организиране на шахматни турнири в Казанлък, защото подобни състезания от регионален, национален или международен характер определено дават по-добър имидж на града.