Академичното ръководство на Технически университет - София, и на Технически колеж - Казанлък, награди заслужили казанлъчани за активно съдействие в създаването и развитието на Техническия колеж в Казанлък, за разширяване и популяризиране дейността на Техническия университет в София. Инициативата е на ръководството на Университета и Община Казанлък и е свързана със 75-годишнината от основаването на висшето учебно заведение, както и по случай завършването на първия випуск студенти на Колежа. Официалната церемония се състоя на площад „Севтополис“ на 5 юни – един от кулминационните дни на 118-ия Празник на розата в Казанлък. По време на тържественото събитие бе внесено знамето на ТУ-София, прозвучаха националният химн на България и студентският химн.


Със златни медали и почетни грамоти бяха наградени кметът на община Казанлък Галина Стоянова, генералният директор на „Арсенал“ АД и Почетен гражданини на Казанлък инж. Николай Ибушев, прокуристът на „М+С Хидравлик“ АД Владимир Спасов. Лично ректорът на Техническия университет проф. Иван Кралов връчи отличията на изявените личности от града на розите, допринесли за развитието на висшето техническо образование. Той приветства всички от името на академичното ръководство и изказа искреното си задоволство от активното съдействие на тези, за които създаването на Казанлъшкия колеж се е превърнало в мисия. Всеки от наградените поздрави ръководствата на ТУ-София, ТК-Казанлък, абсолвентите, близките им, казанлъчани и техните гости.

Специална благодарност към казанлъшкия бизнес, към всички, приели присърце желанието Казанлък да се превърне в студентски град, отправи кметът Галина Стоянова.

Генералният директор на „Арсенал“ АД инж. Николай Ибушев подчерта, че Казанлък е имал нужда от такъв колеж, който да подготвя така необходимите технически кадри за развитието на промишлеността в района. „Казанлък е най-силно индустриализираният град в страната. Факт е, че в нашия район няма нито едно фалирало предприятие и всичко това се дължи на отлично подготвения технически персонал. Ние винаги ще имаме нужда от такъв потенциал, а вие сте нашето утрешно бъдеще“, обърна се той към абсолвентите.

Техническият колеж в Казанлък е част от най-реномираното висше техническо училище в страната - Технически университет – София. А „Арсенал“ АД в лицето на генералния директор инж. Николай Ибушев е най-големият дарител сред казанлъшкия бизнес, който се обедини в името на каузата Казанлък да има висше техническо училище. Още през 2018 година по негова инициатива се проведе дарителска кампания за събиране на средства за ремонт и обзавеждане на предоставената сграда на Техническия колеж в Казанлък. Бяха събрани близо 320 хил. лв. от дарения на казанлъшки фирми и частни лица, като най-голям дял има „Арсенал“.


С юбилейни медали по случай 75-годишнината на ТУ-София, за съдействие при организацията на дейността на Колежа бяха наградени още двама арсеналци: инж. Владимир Чучумишев, ръководител-направление „Образование и квалификация“, и инж. Николай Куцаров, дългогодишен конструктор в „Арсенал“ АД. Отличия получиха и други изявени казанлъчани с принос в създаването и развитието на ТК-Казанлък.

„Всички ние - съмишленици и приятели, знаем как започна всичко – от нулата. Без сграда, без персонал, без средства. Обедини ни идеята, желанието и необходимостта от инвестиция в образованието и създаването на нови технически кадри за казанлъшкия бизнес“, каза директорът на Техническия колеж проф. Ивайло Ганев.

По време на тържествената церемония бяха отличени и шестимата отличници от първия випуск на Колежа. Гордост за арсеналци е, че трима от тях са кадри на „Арсенал“ АД. Това са Милен Дунков, нормировчик в 0/341, Георги Петков, началник смяна в 1/110, и Магдалена Петкова от 4/170.

Тържественото връчване на дипломите на успешно завършилите колежани се измества с една година заради ограниченията, свързани с пандемията от COVID-19 през 2020-а. То е свързано и с тазгодишното отпразнуване на 75-ия юбилей на Технически университет-София, в чиято структура е Техническия колеж в Казанлък. Дипломите на завършилите Колежа са международно признати.

По време на церемонията бе изказана благодарност към казанлъшките предприятия, съпричастни към дейността на Колежа, предоставили базите си за практическите занятия на студентите, към специалистите, които са водили практиките и са ги напътствали при подготовката на дипломните задания, към всички, които по един или друг начин са се присъединили към организацията и управлението на учебното заведение.

На завършилите успешно първия випуск по специалността „Технология на машиностроенето“ пожеланията бяха за успешно реализиране и повишаване на квалификацията от бакалавър в магистърска степен.

Екип на zakazanlak.bg и в. „Трибуна Арсенал“