За 22 области в страната е обявен жълт код за валежи и вятър за 10 март. Извън тях остават само районите от Югоизточна България. Това показва справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).
Дежурният метеоролог от Хидрометеорологичната станция в Казанлък Радиана Атанасова съобщи за сайта zakazanlak.bg, че най-високата температура вчера в града е била 11,7 градуса и е измерена към 14:00 часа. Тази сутрин в района на Казанлък са отчетени 3,8 градуса. Превалявянията за сега са слаби.
От НИМХ предупреждават, че ще има валежи от дъжд почти в цялата страна, които ще преминат в сняг.
До полунощ ще се образува снежна покривка от 5 до 20, в Североизточна България ще духа и силен вятър. През нощта срещу четвъртък вятърът ще се ориентира от запад-северозапад.
В планините ще бъде облачно, ветровито и с валежи предимно от сняг, под около 1200 метра - от дъжд. Ще духа умерен до силен южен вятър, който след обяд ще се ориентира от запад - северозапад и с него ще нахлува студен въздух. С понижението на температурите границата на снеговалежа ще се понижи.
На много места по планинските проходи ще се образуват преспи и навявания. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 2 градуса, на 2000 метра - около минус 3°.
През нощта срещу четвъртък валежите ще продължат.
В Северна България и по високите котловинни полета ще вали сняг, ще продължи да се натрупва снежна покривка; в Югоизточна България - все още дъжд, в Странджа и Сакар - мокър сняг.
В четвъртък до обяд в по-голямата част от страната валежите ще спрат, най-късно, след обяд, в югоизточните райони. От запад облачността ще се разкъсва и ще намалява. Вятърът ще бъде със северна компонента, предимно умерен, вечерта ще отслабне.
Преобладаващите максимални температури ще бъдат между 2 и 7°. В петък сутринта ще бъде доста студено с минимални температури между минус 8 и минус 3, на отделни места до минус 10°.
През деня, с обръщане на вятъра от югозапад, ще започне затопляне и максималните температури ще бъдат между 7 и 12°, по-ниски в северозападните райони.
Във връзка с метеорологичната прогноза за понижаване на температурите и очаквани снеговалежи над по-голямата част от страната, Агенция "Пътна инфраструктура" /АПИ/ апелира шофьорите да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия, да карат със съобразена скорост, да спазват дистанция и да не предприемат рискови изпреварвания.