„Ние ви благодарим! И сме ви много задължени, защото ни върнахте вярата и надеждата, че ще се оправим, че една хубава дума, една протегната за помощ ръка ни дава сили да изпълзим от тинята и да крачим уверено напред! Разбрахме какво значи да помагаш безкористно в беда и ще се стараем и ние да помагаме с каквото можем на други нуждаещи се“. Това написа Христиана Михалева, една от пострадалите жители на село Богдан от опустошителното наводнение на 3 септември 2022 година. Коментарът на Христиана е насочен към Мая Иванова от Завод 0/730 на „Арсенал“, нейната дъщеря Милена и всички доброволци и дарители, които бяха рамо до рамо до жителите на карловското село, опитващо се да се съвземе след природното бедствие. Специални думи на благодарност от жителите на село Богдан и лично от кмета на населеното място Христо Иванов бяха отправени към всички арсеналци, които през миналата и през тази година проведоха благотворителни кампании, при които събраха пари, дрехи за малки и големи, мебели и вещи от първа необходимост за хората в нужда.

Икона „Света Богородица Знамение"

Дарители, доброволци и жители на село Богдан заедно, една година след наводнението

Повод за думите на благодарност и признание към хората с големи сърца бе навършването на 1 година от наводнението в село Богдан. На 2 септември 2023-та жители на населеното място дадоха курбан за здраве и поканиха на него доброволците, притекли им се на помощ в най-тежките моменти. Мая Иванова, която не само беше двигател на трите дарителски инициативи в „Арсенал“, но и многократно с други доброволци участваше в разчистването на пострадалите къщи и помагаше на жителите, подари на Богдан икона „Света Богородица Знамение“, която да пази селото от бедствия и да закриля неговите жители.

Още през ноември 2022 година, в резултат на първата първата благотворителна акция, проведена от работещите в Завод 3 на „Арсенал“ АД, за нуждаещите се жители на село Богдан са събрани 1800 лева в дарителски кутии по цехове и отдели. Отделно от това на жителите е предоставен един камион с легла, спалня, матраци, спалня тип „Приста“, ракли, готварска печка, хладилник, ново спално бельо, възглавници, посуда, дрехи. Към паричните средства бяха прибавени и 5000 лева от синдикалната организация на КНСБ в дружеството, преведена след решение на Синдикалния съвет по дарителската сметка за пострадалите в наводнените карловски села Каравелово, Богдан и Слатина.

Дарителската кампания за Коледа 2022

На 29 декември 2022 г. пет автомобила и един джип зарадваха за Коледа малките жители на село Богдан. 70 торбички с коледни подаръци за момичета и момчета, пълни торби с комплекти шапки, шалчета и ръкавички, огромен чувал с играчки плюс още пакети със здрави и чисти дрешки, обувки, дори ролери, сладкиши. Благотворителната кампания, в която се включват много граждани от Казанлък и Павел баня, дарявайки дрехи и обувки, отново започна от „Арсенал”. Макар че времето бе много кратко, само през последната за 2022 г. работна седмица в дружеството, бяха събрани близо 1200 лева чрез дарителски кутии, основно в структурите на Завод 3. За реализация на инициативата съдействие оказа синдикалният председател на КНСБ в същия завод Станка Костова.

За 1 юни – Деня на детето, арсеналци събраха над 1800 лева в поредната кампания за подпомагане на нуждаещи се от село Богдан. Отново по инициатива на Мая Иванова, ОТК към Завод 3, с подкрепата на КНСБ в „Арсенал” АД се проведе акция по събиране на средства за децата на населеното място. Синдикалният съвет на КНСБ със свое решение отпусна 500 лева за малчуганите от Богдан, а по предложение на председателя на синдиката на Завод 3 Станка Костова бяха разположени дарителски кутии по цехове и отдели, където бяха събрани още над 1300 лева. С цялата сума бяха приготвени подаръци за 72-те деца, които живеят в село Богдан. Със средствата бяха закупени нови раници, химикали, моливи, книги, детски книги, книжки за оцветяване и боички, няколко чифта летни обувки, детски играчки, сладкиши, плодове, сокове. Децата, техните родители, баби и дядовци имаха възможност да си изберат още необходими им дрехи, обувки, играчки за внуците и други вещи от даренията, направени за тях от добротворци от Павел баня, Казанлък и Стара Загора.