Полицията наблюдава прохода Шипка

Поради реалната опасност от навлизане на болестта Африканска чума по свинете в България, мерките за нейното ограничаване трябва да бъдат незабавни и безкомпромисни и всички институции трябва да работят заедно за овладяване на ситуацията, реши днес Областната епизоотична комисия на заседание, председателствано от областния управител Гергана Микова. На първо място – в най-кратки срокове със заповед на областния управител във всички 11 общини от областта ще бъдат организирани срещи на компетентните институции с кметове и кметски наместници. Целта е да се установи с максимална точност броят на селскостопанските животни в съответните населени места. Към момента в много села съществуват нерегламентирани ферми, в които животните се отглеждат при изключително лоши условия и не подлежат на никакъв контрол.

Ще продължи наблюдението на полицейските органи на двата прохода – Шипка и Прохода на републиката.

От Областната дирекция по безопасност на храните информация стана ясно, че това заболяване засега е непознато за България, а съвсем доскоро не е съществувало и в Европа. Смята се, че на Стария континент то е пренесено от Грузия чрез заразени хранителни продукти. В момента регистрирани огнища има в Румъния, Молдова, Украйна, Полша и Чехия.

Най-опасна за нас е ситуацията в Румъния, която е съседна на България държава, а речната граница по р. Дунав не се счита за достатъчно надеждна за ограничаване на болестта. Около 400 огнища на Африканска чума по домашните прасета и 10-12 огнища по дивите свине има регистрирани в област Тулча, която е на около 100 км от границата на България. Болестта се развива изключително бързо.

В Полша регистрираните досега огнища при дивите прасета са 1600, а при домашните – само 40. Според д-р Миков, тази разлика в цифрите при двете държави се дължи на по-добрия контрол и мерки за сигурност, които Полша е предприела за ограничаване на разпространението на болестта. Затова там може да се говори за овладяването й.

Болестта Африканска чума по свинете е вирусно заболяване. Вирусът е много устойчив, оцелява с месеци. Преболедувалите животни продължават да бъдат вирусоносители за цял живот. При потвърждаване на болестта, животните се умъртвяват незабавно.

Областната епизоотична комисия прие и други превантивни мерки за предпазване от Африканска чума по свинете и от Чума по дребните преживни животни, информира областният пресцентър. Сред тях са сигуряване на постоянен ветеринарномедицински контрол по места, забрана за закупуване и продаване на живи животни от нерегламентирани места, обучение на ловните дружинки по отношение разпознаване на болестта Африканска чума по свинете и др.

В заседанието днес присъстваха още заместник областният управител Димитър Драчев, директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Дамян Миков, директорът на РЗИ д-р Златина Нанева, представители на Регионалната дирекция по горите, на РИОСВ, на ОД МВР и РД ПБЗН, на сдружение „Зелени Балкани“ и на Областната колегия на Българския ветеринарен съюз.