Затвор грози 37-годишна, подтиквала непълнолетни към съжителство

Районна прокуратура-Казанлък внесе в съда обвинителен акт срещу 37-годишната А.А. за това, че в периодот 1 година - от август 2017 г. до 17.08.2018 г. е предоставила жилище и оказала финансова помощ на непълнолетно 16-годишно момче и малолетно момиче на 12 години да заживеят съпружески, без да са сключили брак,което е престъпление по Наказателния кодекс.

12-годишното момиче и 16-годишното момче се запознали в началото на 2017 г. в град К., област Стара Загора. Те започнали да се срещат. Обвиняемата, майка на непълнолетното момче, ги приела да живеят в тяхната къща, като семейство. По-късно през август 2017 г. направили „годеж“, с който било дадено началото на съвместното им съжителстване в дома на родителите на непълнолетния в град К., когато момичето било още на 11 г. Обвиняемата подпомагала младото семейство финансово, както полагала и грижи за самите тях, и за домакинството им. През юни 2018 г., 12-годишната непълнолетна родила дете.

Предвиденото от закона наказание за престъплението, в което А.А. е обвинена, е лишаване от свобода от две до пет години. Предстои Районен съд-Казанлък да насрочи първо заседание по делото.

От началото на 2018 г. за престъпления по чл.191 от Наказателния кодекс, Районна прокуратура - Казанлък е предала на съд 47 лица, от които са осъдени с влязъл в сила съдебен акт 41 лица.