Запасното войнство свири сбор в Казанлък. Иде министър

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов ще участва в официалното откриване на първия Национален събор на запасното воинство, което ще се състои от 11.00 ч. на 15 септември (събота) в местността „Крънска кория“ край град Казанлък. Организатор на събитието е Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва със съдействието на Министерството на отбраната и община Казанлък. В Националния събор на запасното воинство ще участват представители на военно-патриотичните организации в страната.

Първият Национален събор на запасното войнствое тридневен -на 14, 15 и 16 септември в Казанлък.

Първият ден е научната конференция „Ролята на доброволната служба в армията и службата в резерва и запаса за укрепване на на отбраната и сигурността на страната”. Конференцията е под патронажа на министъра на отбраната Красимир Каракачанов и започва в 13.00 часа в Дом на културата „Арсенал” на 14 септември 2018 година. Встъпителното слово е на генерал Златан Стойков, председател на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, бивш началник на Генералния щаб на Българската армия (2006 – 2009), началник на отбраната (2009). Организатори на конференцията са СОСЗР, Военна академия „Г.С. Раковски” и Централно военно окръжие. Лектори са бригаден генерал от резерва Елислав Иванов от Военна академия, доц Румен Николов - Военна академия, полк. Георги Петков - Централно военно окръжие, полковник от запаса Стоян Стаматов - Военна академия, полк. Милен Илиев - Министерство на отбраната, проф. Владко Иванов - Академия на МВР, полковник от резерва Пламен Халачев от ЦИПСО.

На 15 от 11.00 часа и 16 септември от 9.00 часа запасното войнство свири сбор в местността „Крънската кория”, северно от Казанлък. Националният събор обещава вълнуващи срещи не само между бивши колеги военнослужещи, но и неповторими емоции и преживявания за всички, решили да посетят събора като зрители, защото програмата е наситена с много и екстремни събития .В различните прояви по време на събора на 15 и 16 септември ще се включат военнослужещи от 68-ма бригада „Специални сили“ и 61-ва механизирана бригада от състава на Сухопътните войски. В първия ден на събора военнослужещите от 68-ма бригада ще демонстрират своите умения при изпълнения на бойни техники и елементи от мисиите на специалните сили, а на втория ден - военнослужещите от 61-ва механизирана бригада ще представят образци военна техника и оръжия.

Включени са скокове с парашут, демонстрации с бойна техника, демонстрации на групи за специални операции, висш пилотаж със спортен самолет на „Авиоделта”, демонстрация на Прабългарска школа за оцеляване „Бага-Тур”, много интересни изложби, книги, картини, фотоси, военно облекло, старинни оръжия и военни символи.

Организаторите са предвидили още турнири по стрелба и отворени врати във Военното формирование в Казанлък, а за настроение на всички е включен концерт на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили.