Запасното воинство свири сбор край Казанлък

Българските офицери и сержанти от запаса и резерва се събират край Казанлък за своя втори Национален събор.

Срещата ще се проведе на 14 и 15 септември в местността „Крънска кория“. Националният събор на запасното воинство ще премине под патронажа на вицепремиера и министър на отбраната Карасимир Каракачанов. Очаква се срещата на бившите воннослужащи да бъде уважена и от президента на България Румен Радев, който бе гост на срещата и при неговото първо издание през 2018 година. Организатор на събитието е Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва със съдействието на Министерството на отбраната и Община Казанлък.

След тържественото откриване на събора на 14 септември ще бъдат направени военни демонстрации на скокове с парашут, бойни техники, умения на групите за специални операции и висш пилотаж със спортен самолет. Демонстрации ще направи и Прабългарската школа за оцеляване „Бага-Тур“. Ще бъдат представени военни облекла, старинни оръжия и символи, корабни модели и книги с военна тематика.

На 15 септември от 9.00 часа в Гарнизон-Казанлък ще се проведе Ден на отворените врати.

Преди официалното откриване на Националния съобр, на 13 септември в Казанлък ще се проведе конференция на тема „Състояние и перспективи за развитие на отбранителните способности и сигурността на страната”. Организатори на конференцията са Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Военна академия „Георги С. Раковски” със съдействието на Министерството на отбраната и Щаба на отбраната.

Официалните събития на събора ще бъдат съпътствани с богата концертна програма, включително и с участието на Ансамбъла на въоръжените сили.