Най-новият юбилеен концерт спектакъл на Ансамбъл „Пирин“ – Благоевград, е „гвоздеят“ в програмата на тазгодишното трето по ред издание на националния фестивал „Заигра се хоро голямо в Дамасцена“, съобщи от името на организаторите СНЦ „Приятели на фолклора“, Алеся Момчева. Председател на сдружението е Ваня Минчева, художествен ръководител на Детско-юношеския фолклорен танцов състав „Арсенал“.

"Между девет планини“ е заглавието на атрактивния спектакъл на ансамбъл "Пирин". Той ще бъде на 30-и юни, петък, в първия ден на фестивала „Заигра се хоро голямо в Дамасцена“, който привлича интереса на малки и големи почитатели на българския фолклор. Концертът на Ансамбъл „Пирин“, наситен с танци от всички български фолклорни области е художествено издържана разработка в темата за духовното възвисяване чрез родолюбивия и красив български дух. Концертът – спектакъл, създаден, по думите на авторите му, с много любов, е посветен на 150 – годишнината от рождението на Гоце Делчев и 110-години от Освобождението на Горна Джумая и Пиринския край от Османско владичество.


От 30-и юни до 2-и юли на Етнографски комплекс „Дамасцена“ край с. Скобелево, община Павел баня се очакват близо 1000 танцьори от клубове от цяла България - от Варна и Бургас, през Пловдив, до Ивайловград. Активно се включват по традиция местни клубове и читалищни формации.



В тридневната програма са предвидени изяви от целия спектър на подобни мащабни събития – надиграване между фолклорни клубове от цялата страна и хоротека – в съботния ден и мастърклас – открит урок на главния художествения ръководител на „Пирин“ Мирослав Димитров – в неделя.

Идеята на организаторите, наложена в последните две години, е с финансовата, логистична и емоционална ентусиазирана подкрепа на „Приятели на фолклора“, хората от Розовата долина да съприживеят на място най-доброто от изкуството на българския фолклор, създавано в България всяка година. През 2022 г. гост на събитието бе ансамбъл „Тракия“.

Фестивалът няма състезателен характер. Всеки клуб и състав, участващ в него, получава за спомен от Долината на розите и от Казанлък специално изработена медна роза и подарък.

Билети за Ансамбъл „Пирин“, чиято единична цена е 20 лева, вече са в продажба на няколко места в Казанлък.

Диана Рамналиева, автор във в. "Трибуна Арсенал"
zakazanlak.bg