За трафик на мигранти - наказание от 2 хиляди лева? Районната прокуратура протестира мярката
Районна прокуратура-Стара Загора изготви и внесе протест в Окръжен съд-Стара Загора против определение на Районен съд-Стара Загора за взета мярка за неотклонение „парична гаранция“ от 2000 лева спрямо Митко Л., на 29 г., привлечен като обвиняем по бързо производство за подпомагане на чужденци да преминават в страната в нарушение на закона - престъпление по чл.281, ал.2, т.1,т.4 и т.5 вр. ал.1 от Наказателния кодекс.

На 11 октомври 2016 г. на автомагистрала „Тракия“, на 205-я км в землището гр. Стара Загора, в посока към гр. София, се движел таксиметров автомобил марка „Дачия Логан“ със софийска регистрация, управляван от обв. Митко Л.. След подаден сигнал от полицейски служител, водачът предприел спиране и бил задържан от патрулиращите служители на МВР. При последвалия оглед е установено, че в таксиметровия автомобил пътували 12 лица от афганистански и пакистански произход, между които дете, ненавършило 16-годишна възраст. Те влезли в България без документи за самоличност.
На 14 октомври 2016 г. Районна прокуратура - Стара Загора е внесла искане в Районен съд-Стара Загора за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ по отношение на обв. Митко Л.
Съдебният състав е решил, че такава мярка се явява несъразмерно тежка, спрямо извършеното престъпление и с определение е постановил спрямо обвиняемия да бъде взета мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 2000 лева.

На 14 октомври 2016 г. наблюдаващият прокурор е изготвил протест до Окръжен съд – Стара Загора, тъй като не споделя мотивите на първоинстанционния съд за взетата мярка за неотклонение.
Заседанието по въззивното дело е насрочено за 19 октомври 2016 г. пред състав на Окръжен съд – Стара Загора.

Пресцентър на Апелативна прокуратура-Пловдив