За първи път в Казанлък специализирано изложение на парфюми и продукти от етерични масла

По време на изложението посетителите ще могат да си направят собствен парфюм в Работилницата за аромати

За първи път в рамките на Фестивала на розата в Казанлък се организира специализирано изложение на парфюми, козметика и продукти от етерични масла с акцент върху маслото от българската маслодайна роза. Изложението събира 17 реномирани фирми от Казанлък и България, които произвеждат продукти от парфюмерийната и козметичната промишленост на основата на етеричномаслените култури. „Идеята за организиране на това атрактивно събитие в рамките на 116-ия Празник на розата е да се получи едно естествено продължение на традиционните ритуали „Розобер” и „Розоварене”. С изложението се постига проследяване на целия процес на розопроизводството – след събирането на розовия цвят и извличане на розовото масло и останалите розови продукти, как и по какъв начин те намират приложение в парфюмерията и козметиката”, сподели Сребра Касева, началник на кабинета на кмета на община Казанлък.

Официалното откриване на изложението е на 31 май 2019 година в 14.00 часа в Музея на розата в Казанлък. Организатори са Община Казанлък съвместно с Българската национална асоциация – етерични масла, парфюмерия и козметика, Университета по хранителни технологии – Пловдив, и Института по розата и етеричномаслените култури – Казанлък.

За да бъде показана връзката между науката и индустрията, която е в основата на развитието на всеки един отрасъл, веднага след откриване на изложението на 31 май започва Научна конференция на тема „Българската парфюмерийна индустрия – тенденции и аромати”. Със свои доклади участват известни български учени като д-р инж. Любомир Стефанов, който ще представи доклада „Тенденции в развитието на етеричномаслената промишленост в България”. Лектори са още доц. д-р Антон Славов, доц. д-р Ганка Баева и председателят на Съюза на производителите на етеричномаслени култури Зара Клисурова.

За казанлъчани и многобройните гости на града има още изненади от това уникално събитие. Всеки желаещ ще може да си тръгне с индивидуален парфюм, направен по негова собствена комбинация от аромати, защото за любознателните посетители е уъркшопът „Направи си аромат”. В работилницата за аромати, която е отворена на 1 и 2 юни в Музея на розата, специалисти на фирма „Евтерпа” ще дават консултации и ще помагат в комбинирането на ухания, за да може всеки да намери формулата на своя парфюм.

А за ценителите на изкуството в модата един от водещите български дезайнери доц. Мариела Гемишева ще представи на публиката своята атрактивна идея, наречена „Нюансите на розата в цвят и аромат”. Предизвикателства в розово, много красота и емоции обещава пърформансът на топ дизайнера с казанлъшки корен на 31 май от 17.30 часа отново в Музея на розата в Казанлък.