За новите пенсии- от 7 май. Печелят учители и работещи в сектор "Сигурност"

От 7 май / вторник/ бъдещите пенсионери ще могат да попълват новия образец за отпускане на пенсия, чрез който експертите на НОИ ще изчисляват по служебен път кой размер на пенсията е по-благоприятен - по старата или по новата методика, съобщава БТА, позовавайки се на експерти от НОИ.
От тогава ще действа и комбиниран калкулатор на НОИ, чрез който гражданите ще могат сами предварително да изчислят по-благоприятният размер на пенсията си. Амбицията на експертите на НОИ е още утре в края на деня той да бъде поставен.

В заявлението за пенсия има отметка, в която бъдещият пенсионер заявява, че при отпускане пенсия желае в нейния размер да се вземат предвид трите последователни години от последните 15 години осигурителен стаж, избрани от него, преди 1 януари 1997 година.

Бъдещите пенсионери трябва да предоставят всички документи за тези най-добри три години преди 1997 година, при възможност и тези за периода 1997 -1999 година, тъй като тогава регистърът на НОИ е бил в процес на внедряване. Ако хората забравят да направят отметка, че искат и по старата методика да бъдат изчислени пенсиите им, но предоставят документи за трите най-добри години, от НОИ пак ще им изчислят служебно и по двете методики, като ще им се предостави по-благоприятният размер на пенсията.


За желаещите да се пенсионират по новата методика няма да е нужно да носят документи за т.нар. "златни години" и да правят отметки в заявлението.

Според експертите, новата методика за изчисление на пенсиите ще е по- благоприятна за учителите и работещите в сектор "Сигурност".