За есенния салон в Казанлък от първо лице

Есенна изложба в навечерието на ДЕНЯ НА БУДИТЕЛИТЕ. Боже,каква красива и дълбока дума е БУДИТЕЛ! Като хладен, сенчест вир ,пълен с отражения в лятната жега. Дума, която събира в себе си ДУХ И СТРЕМЕЖ. Смея да твърдя ,че художниците са будители, това е просто тяхна същност. Хората на духовното са сетивата на всяко общество. А духовността задава мярката за човечност.

Тази есенна изложба е една малка равносметка на авторите за изминалата година. Има колеги, които харесват този формат и участват в него. Има и такива, които не го правят. Няма драма в това. Журито се опита да подбере автори с различни търсения, работещи с различни техники, но между които има вътрешна връзка и реакция към това, КОЕТО СЕ СЛУЧВА СЕГА. Силните и мощни неща на Фикрет Окан ни пренасят в друго време - древно и различно. Различни са и пластиките на Румен Петков, всяка от които свети със собствена светлина. Хармония и спокойствие носи живописта на Румен Рачев. Невероятно нежни са градските метафори на Ваня Запрянова. Скритата тревожност в цикъла „Ноември 2020“, който представям и в който цветовете изчезват, за да остане силует на ГОСПОД, сякаш рисуван от дете.

И разбира се, чудесната живопис на Антон Радулов, който тази година е носител на голямата награда. Наградата за млад автор спечели Габриела Димова –едно красиво и одухотворено момиче. Чудесен дебют с обещание за самостоятелна изложба през 2021 г. Всичко това се случи в залата на“ Искра 4“, която от същия ден носи името ИЗЛОЖБЕНА ЗАЛА “ИВАН МИЛЕВ“ ! И ще се случва, въпреки маските! Въпреки убеждението на много хора, че не си струва. Ние го случихме, заедно с колегите, които участваха и дойдоха. И с другите - които не дойдоха и не участваха.

Продължаваме да СЛУЧВАМЕ нещата, които рисуваме. Продължаваме и да рисуваме.

Защото не можем иначе!

Росен Дончев, художник, председател на СБХ-Казанлък