От 28 август до 1 септември Казанлък отново притегателен център за почитателите на изкуството и науката. В рамките на пет дни ще се проведат 14-ите Празници в долината на тракийските царе.
На 28 август от 18.00 часа в Културно-информационния център ще бъде представена книгата „Джазът в България и българите в джаза” на Владимир Гаджев, след което ще изнесат концерт Авшалом Ариел – вокал, от Израел и Красимир Щерев - световноизвестен баянист, роден в Казанлък.

Официалното откриване на празниците е на 29 август от 20.00 часа на сцената на амфитеатралното пространство зад Казанлъшката тракийска гробница. Тук ще бъде обявен новият носител на наградата „Проф. Александър Фол”. До момента носители на престижното отличие са 12 български учени.

Същата вечер на откритата сцена в парк „Тюлбе” ще бъде открит 5-ия „Джаз фест Казанлък” с концерт на Представителния диксиленд на Сухопътните войски на НАТО. В богатата програма на фестивала, която продължава до 1 септември, участват виртуозни музиканти от България, Израел, Франция, Унгария и САЩ. В рамките на джаз феста ще има още ретроспективна изложба, последвана от концерт на популярния китарист, роден в Казанлък - Георги Моравски, прожекция на музикален филм и традиционното джаз кафе. Тези любопитни събития ще бъдат в Музея на фотографията. Приятна изненада за меломаните е изпълнението на известния музикант от Казанлък доц. Борислав Ясенов, който ще представи авторски концерт в залата на Художествената галерия и ИМ „Искра”. И още известни музиканти ще поднесат своите изпълнения на публиката, която с нетърпение очаква това културно събитие в града на розите и траките.

„Проблеми и изследвания на тракийската култура” – националната научна конференция събира светила в тракологията и археологията на 30 и 31 август. През същите два дни почитателите на хубавото вино могат да направят своя избор от изложението за български вина „Виното на траките”, което има и конкурсен характер.

В неделя, 1 септември, от 11.00 часа е друг интересен концерт от програмата на джаз феста, на който могат да се насладят казанлъчани и техните гости в музей „Чудомир”.

В неделния ден, от 10.00 е детското пътешествие в света на траките в парк "Тюлбето", от 10.30 парк „Розариум” предлага библиотека на открито и арт работилница под мотото „Древен свят”.

От 10.30 часа на 1 септември от Бузовград потегля и походът „По стъпките на траките”, който ще заведе участниците до мегалита „Вратата на Богинята”.

Има и съпътстващи събития, като в периода 19 август - 15 септември са атракционните влакчета по маршрут, а от 29 август до 1 септември - конна езда.