Инженерът –аналитик от дирекция „Управление на процесите“ в „Арсенал“ Владимир Даскалов вече 25 години е символичен домакин на Националния събор – изложение на радиолюбителите не само от България, но и от съдените балкански страни.
За тазгодишното, вече четвър вековно изложение в Казанълк, този петък и събота- 10-11 юни, се очакват над близо 800 радиолюбители от България, Сърбия, Турция, Гърция и Румъния.
Форумът, който е двудневен и е своеобразно техническо изложение и вид „другарска среща“ на радиолюбители от с балканските страни, започва още в петък, 10-ти юни, с тържествено събрание, посветено на 90 годишнината от създаването на първия български радиолюбителски клуб. Всички прояви от събора ще са на територията на ДК "Арсенал" и площада пред него.
Тържественият форум е подкрепен и организиран съвместно с Българската федерация на радиолюбителите. На него почетни дипломи и отличия ще получат 10 от най- изявените български радиолюбители, достойни продължители на делото на първите, сред които са били проф. Асен Златаров, писателят Елин Пелин и военният инженер Георги Вълков.
Именно те през 1926 година успяват да реализират първото излъчване на Радио „София“, чрез направени от тях самоделки и закупени вносни приемници.
В рамките на 25-то техническо изложение „Хоби радио“ ще бъдат проведени и традиционните изпити за нови радиолюбители, както и т.н. битак на ретро радиотехника и различни части за радиолюбители и любители на електронна техника.
Вдъхновителят и организатор на събора инж. Владимир Даскалов обаче е категоричен, че най- ценното на такъв род събирания и среща са контактите и възможността да се общува на живо, да се споделя опит и създават нови мостове между хората, споделящи едно и също хоби- радиолюбителството.
Близо 4 хиляди са радиолюбителите с лиценз за такива в България, но реално активни сред тях са половината- около 2 хиляди души. Една четвърт от всички радиолюбители в страната са жени, като напоследък има още една интересна тенденция: децата на семейства радиюлюбители да проявяват интерес към това занимание още от крехка възраст. вече има хлапета на по 7-8 години с успехи в тази област. Това е причината да се обсъжда вариант тези деца да могат да практикуват това хоби с лицензите на своите родители, допълни инж. Даскалов.
Самият той е в плен на радиолюбителството вече 51 години. В света на УКВ, СВ и морзовата азмука е разпознаваем като LZ1KZ.

сн: инж. Владимир Даскалов

Веднага след приключвене на тазгодишното двудневно техническо изложение „Хоби радио“- Казанлък на 10 и 11 юни, инж. Владимир Даскалов се заема с възстановяването на арсеналския клуб на радиолюбителите. Към момента 25 са активните радиолюбители, работещи в „Арсенал“.

Клуб, някога със сериозни и респектиращи традиции, сега най- запалените му бивши членове принудени да работят сами или да търсят други форми на сдружаване. Сред най- видните арсеналски радиолюбители е двукратният световен шампион по радиолюбителство Тодор Кайкиев, понастоящем началник цех в Завод 3.

Историята на радиолюбителството в България, започва с една срещана 5 юни 1926 година в София. Тогава 38 граждани на столицата- електроинженери, радиотехници, кадрови военни, един търговец и един директор на строително дружество учредяват първия „Български радиоклуб“, на събрание, проведено в салона на Софийското градско казино. Според приетия Устав „основната цел на радиоклуба е да просещава и обединява всички лица, които се интересуват от радиото и да действува за въвеждането, усъвършенствуването и разпространяването му у нас“.

Още по темата ще прочетете в новия, 134 брой на фирмения вестник на "Арсенал", Трибуна Арсенал", чието електронно издание ще намерите и на сайта на zakazanlak.bg