Японска вишна цъфти, пазена от куче

Ако минавате по улица „Узана“ – може би най-късата уличка в Казанлък, непременно ще грабне погледа ви приказно цъфналата японска вишна. Щедро отрупаното с розов цвят дърво привлича погледа и желанието човек да извади смартфона си за няколко снимки. Идилията обаче е нарушена от бдителното куче в двора на съседна къща, което бързо отпраща минувачите по пътя им. Вероятно точно на този верен пазач се дължи факта, че красивото дърво се е съхранило и радва окото и душата на преминаващите наблизо.

Минчо Минчев и неговите снимки на цъфналата сакура

За този прелюбопитен случай разказва един млад казанлъчанин, чието хоби е да снима природата, независимо дали е в Балкана, на морския бряг или в една градска улица с цъфнала сакура. Това е Минчо Минчев, упорит изследовател на казанлъшката история и радетел за опазване на природата ни. Впечатлен от красивото дърво, той е успял да направи няколко бързи снимки. Кадър с наскоро цъфнала японска вишна в Казанлък публикува и фотограф-художникът Александър Иванов.

Но, японските вишни, подранили с цъфтежа си тази година, в града на розите не са никак много.

През 2005 година, като знак на взаимност между Казанлък и побратимените с него японски градове, са засадени 14 фиданки от дарените на града общо 60 дръвчета от Асоциацията на цъфтежа на японските вишни. Лично посланикът на Япония у нас по това време Коичиро Фукуи и кметът на община Казанлък Стефан Дамянов засадиха първите две вишни от сорта „сакура“. Оцелелите до днес обаче са доста по-малко от първоначалната бройка, поради необяснимото влечение на недобросъвестни хора да чупят крехките стъбла.

Преди това, по време на кметуването на Стефан Дервишев, също е имало засаждане на японски вишни покрай Стара река, но, за жалост, и от тях нищо не е останоло. В София, през 2002 година са били дарени вишневи дръвчета от японското посолство, които са засадени пред Националната библиотека “Кирил и Методий” и около храм-паметника “Александър Невски”.

През 2008 година един родолюбив казанлъчанин, юристът Стефан Саранеделчев, дългогодишен заместник-председател на Окръжен съд - Стара Загора, и негови съмишленици създадоха сдружението „Вишнев цвят“, с което подеха инициативата да се възроди старата слава на Казанлък и като град на вишните. С подкрепата на Общината бяха осигурени 235 вишни - български сорт, който за разлика от "сакура" дава плод, които да бъдат засадени в целия град. Най-голям брой от новите дръвчета бяха предвидени по поречието на Старата река, на мястото на изсечените преди време стари тополи. Инициативата тръгна обещаващо, фиданките бяха засадени с много желание, но, за съжаление, единици оцеляха. Почти след броени дни много от младите дръвчета по бул. „Никола Петков“ осъмнаха прекършени.

По спомени, запазени от детството на Минчо Минчев, преди години вишните в Казанлък били толкова много и толкова отрупани с плод, че децата си изкравали по някой лев, като беряли плодовете и ги предавали на специалните изкупни пунктове. Но никога не кършели клоните и пазели дръвчетата, за да ги има и занапред.

Смята се, че името на японската вишна „сакура“ е развитие на думата „сакуя“ (цъфтеж, цъфтене) и идва от името на принцеса Коно-хана-сакуя-Химе, чийто храм-гробница е разположен на върха на планината Фуджи. Легендата разказва, че принцесата паднала от небето върху едно вишнево дърво, а буквалният превод на името й означава „принцесата на дърветата-цветя”, защото в онези дни в Япония, „цвете” не означавало друго освен вишнев цвят.

В наши дни съществуват близо 400 вида сакура. Най-разпространените цветове, с които цъфти сакура, са розово и бяло, но тя може да цъфти и в червено и жълто. Има дори видове, които променят цвета си по време на цъфтежа.

Разцъфтяването на сакура символизира идването на пролетта в Япония и се е превърнало в любим народен празник, съпроводен от ритуал с наблюдаване и любуване на разцъфтелите дървета, който се нарича „Ханами“.


Едно от най-известните места за Ханами е в Токио в парка Шиндзюку, в който растат 1500 сакури от 75 вида. Официалното откриване на сезона на сакура става именно в този парк в присъствието на императорската двойка.