Световни джаз легенди и български виртуози свириха на площад "Севтополис"

Случи се. Виртуози от световна класа избраха скромния за мащабите им Казанлък, за да представят своята музика. Племенникът на големия белгийски китарист и световна джаз легенда от началото на века Джанго Райнхард - Луло Райнхард, направи невероятен концерт снощи заедно с друг виртуозен китарист - Андре Кренгел . В квартета "Reinhardt & Andre Krengel Quartette" участват още Ули Кремер - ударни, перкусии, и Константин Виенстроер - бас.Титулуван като магьосник-виртуоз, Луло Райнхард носи наследството на Джанго Райнхард в стил Джипси Суинг & Джаз Мануш, пречупвайки го през своя поглед и пресъздавайки го по свой неповторим начин. Също като Андре Кренгел, той е отворен към други култури - латино, джаз, фламенко,ориенталска стилистика.


Луло Райнхард днес принадлежи към най-важните, автентични и незаменими творци в своя жанр и свири със сензационна енергия и наслада. Със своите собствени композиции той е слушан и разпознаван навсякъде по световните сцени - фестивали, клубове и концертни зали. Заедно с това, той впечатлява с лекотата, с която общува с публиката и вниманието към феновете.


„Миналата година отидох в Париж с моята голяма кола и паркирах на погрешно място – разказа непринудено големият музикант историята на една от своите композиции. – Разбира се, колата ми беше вдигната от там, а в нея беше любимата ми китара. Не можах да си върна колата същата вечер и в хотела написах музика за китарата, която ми липсваше“.


Луло Райнхард е свързан с Казанлък и със съвместния си проект с фабриката за струнни музикални инструменти „Кремона - България“. Заедно с майсторите лютиери от Казанлък той разработва оригиналната китара „Киано“, част от сигнатурната серия фюжън китари. Китарата носи името на един от внуците на големия музикант. В града на розите Луло Райнхард, Андре Кренгел и Константин Виенстроер свириха на инструменти, изработени от „Кремонаа – България“.


Другата легенда, която казанлъчани видяха наживо, е Андре Кренгел. Носителят на престижна музикална награда от Дюселдорф, композитор и китарен виртуоз с множество международни участия, е наричан "пътешественик между културите" и "китарен чародей". Той се чувства в свои води сред голямото жанровото многообразие, към което добавя своя собствен стил, чувството си за динамика и любов към тихите тонове.


Идвайки от Дюселдорф, музикантите от квартета "Reinhardt & Andre Krengel Quartette" донесоха едно ново, започнало да се заражда с Джаз фестивала течение в града на розите – да се представя музика от изключително високо ниво, която да намира в Казанлък своите зажаднели почитатели. Неспирен темперамент, заразяващи ритми, незабравими мелодии и импровизации се редуват една след друга - това те чуха и видяха на концерта на квартета на Луло Райнхард и Андре Кренгел.Говорейки за музика от много висока класа, задължително трябва да се отдаде заслуженото на изключителните български музиканти Цветан Недялков и Веселин Койчев. Със своите авторски композиции, невероятни импровизации, майсторско изпълнение и завладяващо сценично присъствие двамата виртуози и целият квартет заредиха с много темперамент атмосферата на площад „Севтополис“.


Концертите в джаз фестивала са заслуга на много хора, работили заедно за едно наистина стойностно музикално събитие в града на розите.Човекът, който обаче заслужава най-силни адмирации, е Надя Тончева - поп и джаз певица, музикален педагог и всеотдаен в работата си човек. Хвала и на „Кремона – България“, която подкрепя този форум и благодарение на която дойдоха музиканти от световна величина. Казанлък имаше нужда от това.