Театралният видеопроект „Изиграй ми приказка“ провокира любопитството на глухите деца към художествената литература и изкуството. Повече за това разказва инициаторът на проекта Албена Тагарева, директор на фондация „Арт бюро“.
Етапите на проекта „Изиграй ми приказка“ са разработване на уъркшоп по художествен жестов език, поставяне и заснемане на театрални версии на текстовете и заключителен анализ на резултата.
Вече са театрализирани и заснети четири литературни произведения от учебния план за 5 кл. и 6 кл. – разказът „Косачи“ от Елин Пелин, народната приказка „Златното момиче“, приказката „Котаракът в чизми“ на Шарл Перо и автобиографията на Бранислав Нушич. Към момента екипът на проекта очаква анализът на културолога Василка Шишкова, относно резултата и възможностите за развитие.
Тагарева споделя мотивацията, която стои зад проекта: „Нашата основна идея започна от това, че през годините, когато говорихме по проекти за глуха култура и глухите деца, се изправихме пред проблема, че за глухите деца е много трудно да приемат приказния свят и метафорите.“
Целта на „Изиграй ми приказка“ е преподавателите в специалните училища за глухи деца да получат помощ в преподаването по литература, а самите деца да получат стимул за четене на художествени произведения.
Училището за глухи деца в София вече се е запознало с театрализираните текстове, като децата наистина са успели да влязат в приказните светове, да разберат кои са добрите и лошите герои и да извлекат поуката, разказва Тагарева.
Видеата могат да се намерят в YouTube канала на фондация „Арт бюро“.
По думите на Тагарева може да се помисли дали и други хуманитарни предмети не биха могли да бъдат представени чрез този интересен и разбираем за нечуващите деца метод.