На 2 юни казанлъчани отбелязаха Празника на града, Деня на Ботев и 120-годишнината от Празника на розата. Вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова бе официален гост на тържеството.
То започна на площад „Севтополис“ с водосвет за здраве и благоденствие, отслужен от Негово Високопреосвещенство Старозагорски митрополит Киприан, в съслужие със свещеници от епархията.
Кметът на Община Казанлък поздрави жителите и гостите на Казанлък за празника. В словото си тя припомни дълбоките исторически корени на българския дух и култура, който ни е съхранил през вековете, за духа и традицията, която ни дават самочувствие и увереност в бъдещето.
Г-жа Стоянова припомни и за възрожденците, Петьо Ганин, д-р Христо Стаболски, ученолюбивата дружина „Искра“, бойните редици на 23 Пехотен шипченски полк, Ненко Балкански, Иван Милев, академик Петко Стайнов, Чудомир, Дечко Узунов, Емануил Манолов. „Щастливи казанлъчани сме, какво повече да иска човек от това да осъзнава, че е част от една общност – казанлъшката!“, каза кметът Галина Стоянова.
Вицепрезидентът Илияна Йотова, която бе специален гост на тържеството отправи поздрав за Деня на Казанлък: „Днес с Вас, уважаеми казанлъчани празнуваме всички българи, цялата страна! Защото красивото цвете, символът на Вашия град е символ на красивата ни родина!“, посочи вицепрезидентът в словото си към жителите на Казанлък.
Тя разказа за славата на Розовата долина като „Райската долина на Европа“ и колко вълнение носи тя. Вицепрезидентът честити 120-ия Празник на розата: „Красива и благоуханна традиция!“ и заяви, че казанлъчани са избраници на съдбата още от времената на гордите си предци, разнасяли славата на розовото масло по целия свят. Накрая, тя призова да пазим Ботевите завети, устремът към свобода, единството си и любовта към Родината.
Под звуците на националния химн тържествено бе вдигнат българският флаг, знамената на Казанлък и ЕС.
Царица Роза Кристина Попова и нейните подгласнички Нона Ангелова и Дебора Маркова също поздравиха за Деня на Казанлък: „Здраве, омаен розов аромат и прекрасни, изпълнени с емоции празнични дни!“, пожелаха красавиците.
Сред официалните лица на празника бяха още министърът на външните работи Иван Кондов, областният управител на област Стара Загора Иван Чолаков, бригаден генерал на 61 Стрямска механизирана бригада Маргарит Михайлов, генералният директор на БТА Кирил Вълчев, участници в 18-ата световна среща на българските медии, чиито домакин е Казанлък и събира журналисти от 33 държави, организирана от Българската телеграфна агенция (БТА) от днес до 4 юни 2023 г.
Във ритуала по издигане на българското знаме взеха участие представителна част и оркестър на 61 Стрямска механизирана бригада.


За почит в Деня на Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България множеството се отправи на заменено шествие, за да поднесе цветя пред бюста-паметника на българския поет и революционер в парк „Розариум“. Тази година отбелязваме 147 години от Ботевата гибел.