Венчават 80 „златни двойки” в Казанлък

80 брачни двойки от Казанлък, които са навършили 50 години съвместен живот, ще празнуват заедно своята златна сватба. В своеобразната венчавка те ще преживеят отново трепета на брачните клетви за вярност, първата брачна целувка, първия брачен танц, както и традиционните у нас ритуали разчупване на сватбената пита и настъпване с крак. За да се види кой ще командва в къщата, а след 50 години - да се провери дали е верен знакът в деня на истинската им сватба. Лично кметът Галина Стоянова ще води церемонията, съобщиха на специална пресконференция от Община Казанлък.

В далечната вече 1967 година в Казанлък са сключили брак 400 двойки. От тях към днешна дата 129 живеят в града и продължават да бъдат заедно, в радост и тъга, както са се врекли преди 50 години. 80 от тези брачни двойки, които празнуват тази година златна сватба, са заявили желание да участват в ритуала, който им посвещава Общината в чест на техния половинвековен съвместен живот.

Организаторите обещават много емоции и настроение за хората в третата възраст, преминали през по-голямата част от своя живот като семейство, подкрепяйки се взаимно и давайки опора на своите деца. И да покажат, че бракът има своите предимства, носи ценности и най-вече – здравото семейство е гаранция за добро възпитание на деца и внуци.

И макар че през последните години бракът се счита за отживелица, се оказва че бракосъчетанията тази година в Казанлък почти стигат тези през 1967-а. За 2017 година в града на розите новите семейства ще бъдат почти 300.

Церемонията по честване златната сватба на казанлъшките двойки е на 11 декември от 18.00 часа в ресторант "Казанлък".