С подкрепата на коалиция „Алтернативата на гражданите“ излезе второто допълнено издание на книгата, което печели престижното отличие

С престижна награда от Съюза на българските журналисти се поздрави тази година дългогодишният журналист Ваньо Стоилов, кореспондент на в. „24 часа“ за област Стара Загора, с над 40 години стаж в професията. Той бе един от удостоените с отличие в журналистическата гилдия за Деня на народните будители. Наградата си Ваньо Стоилов получи за второто, разширено и допълнено издание на своята книга „Милиони стъпала към Бога“. Книгата излезе през октомври 2019 година, благодарение подкрепата на Местна коалиция „Алтернативата на гражданите“ и лично на нейния основател и ръководител инж. Николай Ибушев, генерален директор на „Арсенал“ АД, Почетен гражданин на Казанлък. Тиражът от 600 бройки бе изцяло финансиран от членовете на коалиция „Алтернативата на гражданите“ в града на розите. Първото издание бе спонсорирано от Община Стара Загора, а второто е допълнено с още 54 страници, разказващи интересни истории за личности и събития в България. Място в книгата е отделено и за най-голямото машиностроително предприятие в България „Арсенал“ АД, което респектира със своята над 140-годишна история.

Още през месец октомври 2018 година, когато бе отпечатано първото издание, журналистът Ваньо Стоилов твърдо обяви, че книгата не се продава, а се дарява на библиотеки, читалища, училища, музеи, на героите в разаказите или на техните наследници, на изявени личности и общественици. Второто издание, за което той получи престижната награда на СБЖ, продължи тази традиция. Коалиция “Алтернативата на гражданите“ дари книги на всички културни институти, на библиотеки, читалища, учебни заведения – навсякъде, където има духовност и книжнина. Защото „Милиони стъпала към Бога“ е не само книга, събрала истории за хора и събития от десетилетия, тя е като пътеводител на добрите дела, в които всеки би намерил поука.

„След като г-н Николай Ибушев прочете и хареса книгата, се разбрахме тя да излезе втори път, за да достигнат историите в нея до повече хора – разказа за идеята да има второ издание журналистът Ваньо Стоилов. - Много от тях са свързани с Казанлък и района. Аз не съм казанлъчанин, но пиша за казанлъчани. С г-н Ибушев се разбрахме да добавим и разказ за фирма "Арсенал", който в книгата започва с бурните събития от късната есен на 1992 г., когато арсеналци защитиха правото си на труд и с блокада на казанлъшката гара, а като журналист бях свидетел на тези събития.“

Така книгата се увеличила с още 54 страници, а всеки екземпляр се оказало, че тежи 900 грама.

Когато събирал материалите, попаднал в Русе, при строителите на копието на кораба "Радецки". Тогава един от тях – Корнелий Аркалиев, тогава бил фрезист, вече над 80-годишен, го попитал: „Господине, защо се интересуваш от нас, ние сме вече овехтели хора?!” „А според мен, точно тези овехтели хора са необходими в нашето объркано време, защото техният пример ни е нужен“, споделя днес Ваньо Стоилов.

Заглавието на книгата отново води към Казанлък – ражда се от историята за слепия звънар на Шипченския храм „Рождество Христово“ Дечко Гарбатулов и неговите милиони стъпала по пътя към Бога.