Рецептата тръгна от дома на фамилия Папукчиеви в Казанлък, за да стигне до онлайн кулинарно събитие

Във времето на карантина, въведена почти в целия свят заради пандeмията от COVID-19, в Япония почитателите на вкусната храна се стягат за онлайн кулинарно събитие, наречено „Свържете се с българската кухня. Нека направим супа от маширо!”.

Инициаторът на събитието Мисато Оканея, автор в популярен японски кулинарен сайт, уточнява, че оригиналното наименование на наречената от нея "чисто бяла супа" е „яйца по панагюрски”. На 26 април 2020 година от 16.00 часа японско време, Оканея ще готви онлайн български "яйца по панагюрски”, но поради използването на местни съставки, е променила името на ястието.

Тази крехка японка, която обикаля света, за да събира интересни рецепти, вече два пъти гостува в Казанлък, за да почерпи от любезните си домакини тънкостите в приготвянето на местни ястия. Едно от тях – популярните у нас „яйца по панагюрски”, много я впечатли с лесния начин на приготвяне и с вкуса си, а оригиналната рецепта дълго се радва на внимание в специализирания кулинарен сайт. Ястието с яйца, кисело мляко, сирене, червен пипер, масло, малко счукан чесън, приготвено в дома на известната казанлъшка фамилия Маргарита и Стефан Папукчиеви през 2018 година, очевидно продължава да е хит в Страната на изгряващото слънце.

„Искам да прекарвам времето си по света у дома - споделя в анонса авторката на кулинарното събитие, която спазва въведената карантина заради коронавируса и е заменила обичайните пътувания по света с презентиране на рецепти от къщи. – Мислех си, че някой, когото познавам и който прекарва времето си вкъщи по целия свят, мога да го науча как да готви у дома. Този път ще научим „Маширо супа“ от българската кухня. Официалното име е Yaitsa po panagurski. Реших да го нарека така, защото е забавно да го правя с припокриващи се съставки.”

Мисато Оканея описва подробно регламента за участие и за наблюдение на готвенето, посочва необходимите продукти и техните количества, както и начина за включване в „кухнята у дома на един кулинарен изследовател”.

„Говорейки за България, мисля, че много хора си представят кисело мляко. Основната съставка на това ястие е киселото мляко. Нека приготвим няколко интересни ястия и съставки с помощта на кисело мляко и да ги направим заедно”, допълва още почитателката на нашата кухня от далечна Япония.

Още по време на първото си гостуване в Казанлък, готвейки заедно със своята домакиня Маргарита Папукчиева, Мисато Оканея е забелязала широкото му използване у нас – в таратора, в баницата, в много други вкусотии. Според цитираните тогава от нея данни, българите консумират 27 килограма кисело мляко на човек за една година, а японците – три пъти по-малко. За втори път тя посети Казанлък през 2019 година, като гостува на кулинарния блогър Нели Колева.

Освен популяризирането на млечния продукт в Япония чрез различни ястия, Мисато Оканея участва и в проучване за консумацията на кисело мляко в училищния обяд в своята страна.

Авторката има идея за включване онлайн на готвачи от различни страни, представяйки интересни рецепти, покана за участие имат и кулинари от България.