Да се избягва пътуването през следващите три дни, освен ако не е крайно наложително

В пълна готовност са институциите и съответните органи на територията на Старозагорска област в очакване на ледените дни, които по прогноза на синоптиците ще настъпят в края на тази седмица. Това стана ясно днес по време на заседание на Областния кризисен щаб, свикан по инициатива на областния управител на Стара Загора инж. Георги Ранов.
От ранния следобед утре, 5 януари, преди проходите Шипка и Хаинбоаз ще бъдат поставени полицейски патрули, които ще спират преминаването на тежкотоварните автомобили, ако обстановката се влоши. Проходът Шипка ще бъде затворен за всякакви автомобили при тежки метеорологични условия и нулева видимост, за да се предотврати закъсването на коли в него. За почистването на прохода са осигурени 2 роторни снегорина. В момента за двата прохода се извозват още пясък и сол. Оширява се шосето през Шипка, защото там има натрупан 80 см сняг. Ако ситуацията не се усложни много, проходът Хаинбоаз няма да бъде затварян.

Магистралите „Тракия” и „Марица”, в участъците, които са в Старозагорска област, ще бъдат почиствани от общо 14 машини – 10 за „Тракия” и 4 за „Марица”. Задължително почистващите фирми ще извършат превантивна обработка на пътищата преди започване на обилните снеговалежи, за да се създаде необходимата за по-безопасно шофиране „подложка”.


Почистващите фирми гарантират, че са обезпечени с достатъчно техника, за да реагират на тежките зимни условия. Има осигурени и два влекача, които евентуално да изтеглят закъсали по пътищата коли и камиони, както и 2 щайера, в които са поставени одеяла.


Общо 150 екипа на EVN България Електроразпределение са в готовност да реагират при необходимост от отстраняване на евентуални аварии предвид очакваното влошаване на метеорологичните условия в близките дни. Дружеството има възможност за включване на допълнителен брой сътрудници и техника при извънредни ситуации. Кризисният щаб на компанията функционира и подготвя превантивно дейностите при очакваните тежки зимни условия.


От РД ПБЗН ще уведомят всички хижари в района на Бузлуджа и Шипка, че е желателно туристите да напуснат хижите най-късно до утре следобед, защото в противен случай едва ли ще могат да бъдат изведени оттам преди понеделник-вторник, следващата седмица.


Има готовност болните на хемодиализа, които не са от Старозагорска община, да бъдат хоспитализирани най-късно до утре вечер, за да не се налага извозването им до болницата в лошото време.


От ОД на МВР и останалите институции призовават гражданите да не подават лъжливи сигнали за бедствени ситуации на телефон 112. Заради такива обаждания техника и човешки усилия се съсредоточават на грешни места, а други невралгични райони остават оголени. ОТ МВР напомнят, че подателите на фалшиви сигнали подлежат на административни наказания и глоби.


Да се избягва пътуването през следващите три дни, освен ако то не е крайно наложително, призовават всички органи, ангажирани със сигурността и безопасността на населението.


5 и 6 януари са обявени за неучебни дни с нарочни заповеди на училищните директорите на територията на цялата област Стара Загора. Това гласят инструкциите до ръководствата на учебните заведения в писмо от Началника на Регионално управление по образование – Стара Загора, във връзка с обявената на 03.01.2017г. грипна епидемия от Регионална здравна инспекция – Стара Загора.


Всички детски градини и ясли на територията на община Казанлък засега няма да спират да работят. Съгласно указанията на РЗИ-Стара Загора и заповед на Кмета на община Казанлък Галина Стоянова, в детските заведения и училищата е създадена необходимата организация за ограничаване на разпространението на грипния вирус.