В Овощник обновяват детска площадка и чешма с дарения на общинските съветници от "Алтернативата на гражданите"

Два обекта в китното казанлъшко село Овощник ще бъдат изцяло ремонтирани и обновени със средства на обща стойност 15 000 лева, дарени от осемте общински съветници от МК „Алтернативата на гражданите“. С това населеното място, известно с чудесното си географско разположение и минералната вода, ще придобие още по-привлекателен вид.
Първото дарение в размер на 9300 лева ще бъде използвано за ремонт и цялостно обновление на детската площадка, намираща се в парка на север от центъра на населеното място. На мястото на остарелите и амортизирани вече детски съоръжения, разположени в пясъчник, ще бъдат поставени нови. Пясъчникът, който от хигиенна гледна точка вече не се препоръчва за детски площадки, ще бъде заменен с подходяща, ударопоглъщаща настилка. Около детския кът ще бъдат изградени пътеки от щампован бетон. Цялата площ на този обект е 100 кв. м.

Вторият обект, който също ще бъде реновиран с дарения от съветниците от групата „Алтернативата на гражданите“ в Общински съвет – Казанлък, в размер на 5700 лева, е чешмата в центъра на село Овощник. Тя е издигната преди близо 40 години от ветерани фронтоваци. Чешмата е в памет на всички жители на населеното място, участвали във войните. Чешмата и пространството около нея също ще бъдат възстановени и обновени. Поизтърканите от времето плочки ще бъдат заменени с нова настилка – ще бъде положен 80 кв. м щампован бетон, ще бъдат монтирани съвременни осветителни тела.

Ремонтира се и детската площадка в парка - съществуващите доскоро детски съоръжения ще бъдат сменени с нови

„Още преди 15 години, когато нашата коалиция беше за първи път част от Общински съвет – Казанлък, ние обявихме, че ще даряваме целите си възнаграждения, за да подпомагаме облагородяването на общината ни“, коментира Янко Запрянов, председател на групата общински съветници на „Алтернативата на гражданите“. „По примера на българските възрожденци – ние поемаме обществен дълг с експертната си работата в местния законодателен орган, а с възнагражденията подпомагаме различни обекти, талантливи младежи и спортисти в общината. Жителите на Овощник заслужават подкрепа“, добави той.

Казанлъшкото село Овощник, чиито жители наброяват 1600 души, е едно от атрактивните и предпочитани селища в община Казанлък. В землището му извират два термални извора с високо съдържание на флуор във водата. В близост са разположени Летище-Казанлък, аквапарк с минерална вода, луксозен СПА-комплекс, места за релакс. Съвсем близо до южните му покрайнини преминава река Тунджа. Забележителностите, които притежава Долината на розите и тракийските царе, и близостта на Стара планина допълват привлекателността на Овощник като място за живеене и отдих.