В казанлъшката болница раждането и грижата за новороденото са напълно безплатни

Д-р Кети Маналова-Владкова е управител на МБАЛ „Христо Стамболски” ЕООД. Тя е потомствен лекар. В своя професионален път преминава през различни позиции – работа в кабинет, участъков терапевт, дежурен лекар в спешен кабинет, специалист по вътрешни болести, заместник-управител на общинската болница в Казанлък, а от 2008 година – неин управител. Притежава специалност “Вътрешни болести” и Сертификат от обучение по международни програми за управление на болничната помощ. Специализирала е различни диагностични методи, свързани с вътрешните болести. Занимавала се с функционална диагностика. Има магистратура по „Здравен мениджмънт”, а на церемонията при завършването на тази специализация лично Вселенският патриарх й връчва дипломата. Когато д-р Кети Маналова поема ръководството, казанлъшката болница е в тежко финансово състояние с натрупани огромни задължения, със спрени доставки на медикаменти, с неплатени сметки за електроенергия. С огромните усилия и невероятния ентусиазъм на управителя и целия екип, болницата е спасена и стабилизирана финансово, постига високо ниво и е конкурентоспособна на редица големи и реномирани болници в страната.

С д-р Маналова разговаряме в Деня на родилната помощ - празник на специалистите от АГ-отделението и на лекарите и медицинските кадри от лечебното заведение, които по всякакъв начин са свързани с опазване на здравето и човешкия живот.


- Д-р Маналова, днес, 21 януари, по традиция МБАЛ "Д-р Христо Стамболски" отбелязва Деня на родилната помощ. Каква е равносметката в Акушеро-гинекологичното отделение в Казанлък?

- Да, днес е празник за всички работещи в казанлъшката болница акушер-гинеколози, акушерки, помощен персонал. Съхранили сме традицията в Казанлък 21 януари да честваме като Ден на родилната помощ. В годините назад е имало много хубави и пищни тържества, получавали сме поздравления от различни институции, от бивши наши родилки, настоящи майки на бебета, родени в нашата болница. За съжаление, напоследък като че ли малко по-вяло и по-сдържано протича празникът. Той за нас е нормален работен ден. Но като че родилите тук позагубиха начина за показване на отношение към хората, които са помогнали в процеса на раждане, и към самата институция. Но това опира до въпроса за ценностите, което е друга тема.

Ражданията в казанлъшката болница намаляват, за съжаление, което е напълно съотносимо към показателя раждаемост в цялата страна. Няма драстични промени спрямо процесите в България. При нас е намаляла раждаемостта през 2018 година спрямо 2017-а с 32 бебета и, за съжаление, последните 3 години чертаят спад на раждаемостта в нашата болница. През 2018 година ражданията са 428 – 226 са момчета, 202 са момичета, имаме 3 двойки близнаци, което също е по-малко от 2017 година. През 2019 година още на 1 януари имаме раждане – отново момче. Преобладават мъжките рожби, и през 2016, и през 2017 година.
-
- Напоследък все повече се алармира за раждания от малолетни и непълнолетни майки. Каква е ситуацията в казанлъшката болница?
-
- Една друга тенденция в неблагоприятен аспект при ражданията е, че около 80 от тези 428 са родилките, които са под 18-годишна възраст. При това, за някои от тях това е второ раждане. Това, според мен, е демографски и социално неблагоприятен фактор. Когато деца раждат деца, те са неподготвени да поемат грижите за тях, неподготвени са за процеса раждане и това често пъти утежнява и усложнява изхода от раждането.
-
- Преди години излъчвахте лекар и акушерка на годината? Продължавате ли тази традиция?

- За Деня на родилната помощ тази година отново няма да излъчим лекар акушер-гинеколог и акушерка на годината, което правихме допреди две години. По предложение на ръководството на Акушеро-гинекологичното отделение, при този интензивен режим на работа, който имаме през последните години и в който ние осигуряваме 24-часова непрекъсната родилна помощ, т.е. 24 часа има дежурен лекар акушер-гинеколог и друг лекар, който е на разположение вкъщи и при повикване се отзовава незабавно, както и поради това, че акушерките също са на непрекъснат и страшно интензивен режим на работа и денонощен график, поради липса на акушерки, ражданията не са планов процес, а много често са по спешност. Тъй като, освен Казанлък, се обслужват общините Мъглиж, Павел баня, Гурково и Николаево, много често родилките от тези региони идват през нощта и през почивните дни и раждането се извършва от лекаря и акушерката, които са на смяна, затова решихме, че е малко некоректно да се излъчва победител в тази надпревара, в която сме зависими от здравословните потребности и от търсенето на родилна помощ в нашата болница. Защото ние не сме лъскавата частна болница, която е предпочетена за планови раждания и плановостта там е свързана с избора на екип, докато при нас изборът на екип е въведен, но само по документи. Ние през миналата година нямаме постъпления като финансов ресурс с деклариран избора на екип. Искам да подчертая, че в общинска болница „Д-р Христо Стамболски” – Казанлък, не само, че няма доплащане за тази клинична пътека раждане, както и за другите клинични пътеки в АГО, пък и навсякъде, а родилките и новородените бебета са освободени от потребителските такси. Така че, процесът е напълно безплатен.

- Искате да кажете, че раждането и грижата за новороденото тук са напълно безплатни?

- За разлика от другите болници, където по данни на пациенти и техни близки, възлиза на 2000 лева, тук, в нашето АГО, нищо не се плаща. Даже по един договор с „Памперс” ние осигуряваме безплатно за бебетата памперси и по една чантичка с материали – термометри за еднократна употреба, кремчета против подсичане и други средства, които са от първа необходимост за бебетата, както и указания за тяхното отглеждане за майките. Това е единствената отлика от всички други болници и всичко това става при изключително добри условия.


- Какъв е екипът от специалисти, условията, в които той работи, и как стои кадровият въпрос, за който все повече се говори с тревога в национален мащаб?
-
- Д-р Тодор Гаргов е началник на отделението. Тук работят д-р Нихтянова, д-р Нейков, д-р Стойчев, д-р Казалиева, д-р Попгеоргиевска, която има второ бебенце и е отпуск по майчинство от няколко месеца, и за голяма радост - най-новото попълнение в състава от специалисти – д-р Башева, която притежава всички курсове и сертификати за един завършен специалист. За съжаление, намалява броят на акушерките, което също е тенденция за цялата страна. Изключително тежък проблем. Той изпревари недостига на медицински сестри през последните няколко години, поради намаляване броя на учещите в институтите, изключително тежката работа, голяма част от завършващите са стипендианти на общини или болници и са ангажирани с договори към тях и един огромен процент заминават за чужбина, където им се предоставят много по-добри финансови условия. Редно е да подчертаем, че условията, в които работят лекарите, акушерките и помощният персонал в АГО в казанлъшката общинска болница, са перфектни и те са съпоставими с условията в най-елитните болници в България.

Бяха реализирани два европейски проекта на Община Казанлък в нашата болница - преди 6 години беше осъществен първият проект за изцяло ново оборудване в отделението по Акушерство и гинекология, изцяло бе извършен ремонт на операционните зали, родилните и предродилните зали, както и последващ ремонт по саниране на болницата и изграждането на три самостоятелни ВИП-стаи за родилки и за жени, които се лекуват от гинекологични заболявания. Бих казала, че условията са сравними с най-елитните болници в България.


- Да се върнем към една вечна през последните години тема – състоянието на общинските болници и тяхното място в националното здравеопазване?

- Надявам се скоро в страната да има ясна позиция по отношение на общинските болници, на тяхната роля и на тяхното отношение към социалнозначимите болести, както и към демографските фактори в страната и да се вземат мерки на много високо ниво, така че да бъдат привлечени акушерки и медицински сестри и да има възможност те да работят и в общинските болници. Тази година в браншовото споразумение беше подписано 940 лева заплати на специалистите по здравни грижи, в чиято група са акушерките, но няма такива държавни и общински лечебни заведения, които да могат да стигнат тези заплати, защото и лекарските не могат да достигнат това ниво. При този дефицит на кадри, ако имаме възможност, бихме давали много повече – акушерките заслужават това, и сестрите, и лекарите заслужават по-добро възнаграждение. Ние сме в една тежка конкурентна среда – и за кадри, и за пациенти -това са частните болници, ВИП-условията в тях, и университетските болници. Но за съжаление, в конкурентната среда се намесват вече и доболничната помощ, и детските градини и ясли, и домове за възрастни и т.н., където се гарантират по-високи заплати на медицинските сестри и всички медицински специалисти, които ние като търговски дружества не можем да дадем, което е много жалко. Пирамидата на заплащането е обърната обратно – където е най-тежък, най-отговорен и денонощен трудът, там се дава най-малко. Първо, заплащането не е осигурено, нито от държавата, нито от който да е друг, и е най-ниско. Така че, в днешния ден има много поводи за размисъл. Но освен финансовия въпрос, много сериозен е кадровият проблем. Особено през последните 4-5 години ние алармираме, сигнализираме, уведомяваме всички институции. А мисля, че сигналите, дадени от общинските болници, са най-точни, защото сме в най-тежката периферия и сме най-близо до потребителите на здравни грижи, до търсещите, до най-голямата палитра от пациенти – тук са социалнослабите, малцинствените, здравнонеосигурените, тук са най-спешните и най-неотложните, тук са и бедните, и богатите. Общинските болници сме най-близо до тези групи хора и до всички.Смятам, че сме най-точните индикатори какво се случва в държавата и ние бихме могли да подаваме ясни и точни сигнали до институциите над нас, което и правим. Излязохме прави - ето кадровият проблем може би е по-тежък през тази и миналата година дори от финансовия и, за съжаление, се очертава като най-ресурсоопределящият проблем. Ако няма кадри, ще се закриват отделения. В предходните години се закриха над 20 общински болници, някои са в процес на приватизация, закриха се и санаториуми, предимно белодробни, закриха се и родилни отделения в много общински болници.

- На този фон, как изглежда казанлъшката общинска болница?

- Казанлъшката болница е уникална, както каза министърът на здравеопазването на срещата в края на миналата седмица. Тя е съпоставима, дори изпреварваща някои областни болници по обем, качество и ниво на медицинската дейност и на специалисти и се надявам да има светло бъдеще и да запази своето устойчиво развитие.

В края на миналата година бе извършен цялостен одит на дейността на МБАЛ „Д-р Христо Стамболски”, както и от НЗОК, за три години назад. Изключително съм удовлетворена от резултатите, включително и от дейността на отделението по Акушерство и гинекология. Те са много добри и като обем дейност, и като отговарящи на медицинските стандарти, и като специалисти, и като брой раждания и операции, като ангажираност на екипите. Единствено недобър показател е финансовият - по съвсем обективни причини. Ежегодно се покачват разходите за консумативи, за ток, за вода, медикаменти, повишава се минималната работна заплата всяка година с 10%, което дава тежест на трудовите разходи спрямо приходите, защото работим по делегирани бюджети, спуснати ежемесечно от РЗОК, и не можем да ги надхвърлим и, ако ги надхвърлим, те не се заплащат - има редица обективни причини за икономическите неблагоприятни показатели. Но по отношение на медицинската дейност и нейната организация, следенето на приходи, разходи, разчетите, всичко, което се прави като бюджетиране, всичко е много добро. Резултатите от проверката са отлични. Затова днес е време да поздравя екипите на болницата и специално отделението по Акушерство и гинекология.


В Деня на родилната помощ по случай празника работещите в АГО на МБАЛ "Д-р Христо Стамболски" ЕООД - Казанлък, са получили специални поздравления от Община Казанлък, от СНЦ „Жените на Казанлък” и Тракийско дружество „Капитан Петко войвода”, съобщават от Общината и от сдруженията.