В Казанлък стартира инициатива за детство без насилие Сдружение "Жените на Казанлък" започва кампания за откриване на Споделено пространство „Детство без насилие“

Споделено пространство “Детство без насилие“ ще открие сдружение „Жените на Казанлък“ към Центъра за превенция на насилието в Младежки дом - Казанлък. Пространството ще бъде за подкрепа и взаимопомощ на деца, пострадали от насилие. Ще бъде осигурена подходяща среда, със специализиран екип от психолог и социален работник, за оказване на психологическа подкрепа за преодоляване последиците върху развитието на детето. Това ще бъде пространство, което ще дава усещане за сигурност, защитеност и споделена емоционална близост, което ще помогне на децата да излязат от кръга на насилието в живота си, за да продължат да се развиват щастливо.

Кампанията се инициира по повод Международния ден на жената – 8 март. "Нашата цел е да съберем достатъчно финансови средства, необходими за обзавеждане и техническо оборудване на пространството, за да продължим да помагаме на децата и семействата им - сподели Стела Кехайова, председател на Сдружение "Жените на Казанлък". - За да осъществим тази наша дейност се нуждаем от допълнително финансиране. За целта сме поставили кутии за дарения в няколко търговски обекта на територията на града – в кв. “Изток“ - магазин „Трапезико“, кв.”В. Левски” - магазин “Диана” и СИ БИ ЕС. През м. март ще проведем и благотворителна кулинарна изложба. Разчитаме на подкрепата на индивидуални и корпоративни дарители за каузата."

Според данни на УНИЦЕФ, всяко второ дете /47%/ е преживяло някаква форма на насилие до 18-годишна възраст, като емоционалното насилие е най-срещаният вид насилие /45,9%/, последвано от физическо насилие /31,2%/, сексуално насилие /15,6%/ и пренебрегването /10,5%/. Насилието най- често се наблюдава сред децата в училище. Децата и младите хора, преживели насилие, често се чувстват в опасност, имат много по-ниско ниво на благосъстояние в сравнениe с останалите деца. При децата, преживели една форма на насилие, е силно изразена взаимна зависимост с преживяването на други видове насилие. Всички тези данни са не само стряскащи, но и неприемливи.
Насилието над деца продължава да бъде сериозен проблем и ежедневие със сериозни последствия за живота и здравето на много деца. Затова е важно, да започнем с превенцията на насилието от най-ранна детска възраст.