В Казанлък наградиха професор по стара история и златен медалист
Откриването на 17-ите Празници в Долината на тракийските царе бе съпътствано с връчването на две отличия – на проф. Ваня Лозанова – Станчева, и на младия талант Александър Проданов.

Традиционната награда на името на проф. Александър Фол тази година получи историкът Ваня Лозанова – Станчева, професор по стара история и тракология, ръководител на Център по тракология при Института за балканистика към БАН. Тя е един от учените, поддържащ ползотворни контакти между Центъра по тракология и казанлъшкия Исторически музей „Искра“ за съхраняване и популяризиране на древнотракийското културно наследство чрез организиране на изложби, участия в научни форуми и научен обмен у нас и по света. Наградата – статуетка „Орфей” и грамота, бе връчена от областния управител на Стара Загора Иван Чолаков. Проф. Лозанова е 14-ият носител на наградата за принос в изследването на тракийската цивилизация, учредена през 2006 г.

Вторият отличен в празничната вечер бе младата надежда на Казанлък – Александър Проданов, завърнал се само преди 3 дни със златен медал от Международната олимпиада по астрономия и астрофизика в Грузия, носител на национална диплома на МОН за завършено средно образование, спечелил множество награди по физика, математика, астрономия, информатика и други науки. Той е възпитаник на ППМГ „Никола Обрешков” в града на розите. Наградата му бе връчена от кмета на община Казанлък Галина Стоянова, която откри и Тракийските празници ’2022.

Вечерта продължи с концерта на джаз формация с участието на двама казанлъчани - вокала Надя Тончева и пианиста Иван Гърбачев. С това се постави началото на седмото издание на "Джаз фест Казанлък".