Виртуална разходка в Ермитажа в Санкт Петербург предлага YouTube, по време на която за 1 час и 8 минути човек може да обиколи изумителния музей. Изчислено е, че, за да хвърли дори бегло око на изложените 150 000 творби, разположени в лабиринт от 1000 зали, на човек ще му трябват цели 9 години. Така че, майсторски направената видео обиколка не само е изключително полезна, но и дава представа за богатството на музея за сравнително малък времеви отрязък.

videotrip.bg

Богатството на колекцията, която няма равна на себе си, например - 24 платна на Рембранд, 40 - на Рубенс, се подсилва от невероятно красивите салони. И това е напълно разбираемо - Ермитажът е бил Зимният дворец на всеки цар и царица от Екатерина Велика насам.

Една от най-хубавите в света колекции на италианско ренесансово изкуство може да се види на втория етаж на Ермитажа - своеобразен справочник „Кой кой е“ на художниците, който стига връхната си точка с две работи на Леонардо да Винчи и единствената ренесансова скулптура в музея: Приведен младеж на Микеланджело.

На горните етажи има творби на Пикасо и Матис и цял куп импресионисти и постимпресионисти.
Самите зали са толкова претъпкани с фигурални паркетни подове, кристални полилеи, инкрустирани маркетри, изографисани тавани, златни листа, малки пластики от яспис, лапис лазули и кехлибар, че почти засенчват колекцията от произведения на изкуството в Ермитажа.

Наименованието прочутия музей в Санкт Петербург идва от френски: hermitage означава място за уединение. Той е най-големият в Русия и един от най-големите и най-старите в света художествени и културно-исторически музеи. Общата площ на музея е 127 478 квадратни метра. Ермитажът влиза в Топ 10 на най-посещаваните музеи в света. Възниква през 1764 г. като частна колекция на Екатерина II (1729 – 1796). Открит е за посещения през 1852 г. Но официалната му рождена дата е 1764 г., когато в залите на сградата на Зимния дворец били изложени 225 платна на западноевропейски художници. С тях западащият берлински търговец Гоцковски погасил дълговете си към Екатерина Втора.

Днес в Санкт-Петербургския Ермитаж се пазят над 2 700 000 творби на изкуството от различни епохи, страни и народи, представящи световната култура от няколко хилядолетия до наши дни. Всяка година той е посещаван от близо 4 млн. души. С него могат да се сравняват само Нюйоркският Метрополитън, Парижкият Лувър и Британският музей.

Приятно гледане: https://www.youtube.com/watch?v=bjEUvs-QEg4&fbclid=IwAR3GdlhciOe87oGX3unNBgRtcew-8SvULkiS7GRDHFuwsyY0gSgxwKq9fSk