В деня на изборите ще спим с един час по-малко.

В 3.00 ч. на 26 март въвеждаме лятното часово време и преместваме часовниците с един час напред, напомнят от Българския институт по метрология.

Отново към астрономическото време ще се върнем в 4.00 ч. на 29 октомври, когато ще върнем часовниците с един час назад.

Лятното часово време е система, въведена за спестяване на разходи за осветление, чрез увеличаване на използването на дневна светлина. При нея официалното време се измества обикновено с един час по-напред от астрономическото време, като остава така за пролетните и летните месеци.

Идеята за лятно часово време за пръв път се въвежда на практика от германското правителство по време на Първата световна война в периода 30 април - 1 октомври 1916 г. Скоро след това Великобритания последват примера, като в началото въвежда лятно време от 21 май до 1 октомври 1916 г.

Лятното часово време е въведено в България на 1 април 1979 година. От 1999 лятното часово време продължава до четири часа в последната неделя на октомври, когато часовникът се връща с един час назад.

Основната причина за местенето на стрелките е икономията на ток. Паралелно с тези ползи обаче върви и дебатът за вредата върху човешкия организъм от тази изкуствена промяна. Има и друга теза, според която връщането на времето с час напред или назад, не е фатално в глобалния свят.